Duitse Ackerbarometer geeft inzicht in gewasbescherming

Hoe zagen in Duitsland de gewasbeschermingsmaatregelen eruit in het voorjaar en begin zomer? Op de Ackerbarometer is te zien waar welke middelen zijn toegepast, wanneer en in welke hoeveelheden.

Duitse+Ackerbarometer+geeft+inzicht+in+gewasbescherming
© Nieuwe Oogst

De Ackerbarometer is een initiatief van raiffeisen.com, het gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Adama en de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Het biedt het hele jaar door actuele informatie. Na het zaaien en de gewasbescherming ligt de volgende focus op het begin van de oogst met informatie over opbrengst en kwaliteit.

Het gewasbeschermingsseizoen 2021 begon medio april en eindigde in graan (inclusief mais) en koolzaad een tot twee weken later dan gebruikelijk. Met het oog op schimmelinfecties bij tarwe toonde de veldbarometer op 14 april de eerste behandelingen in Duitsland, gevolgd door bloembehandeling in koolzaad.


Koudste april

De eerste herbicidebehandeling in suikerbieten werd ook half april gemeld. Al met al vertraagde de koudste april in veertig jaar de herbicidebehandelingen op mais, evenals de toepassing van T1-fungiciden in tarwe en de eerste herbicidentoepassing in suikerbieten.

In mei kwam het er echt op aan: de wijdverbreide bloembehandelingen in koolzaad. Ook tegen de achtergrond van bovengemiddeld uitgebreide termijncontracten tegen hoge prijzen. De herbicidetoepassingen in mais waren ook merkbaar.


Minder fungicidemaatregelen

De eerste fungicidemaatregel bij suikerbieten werd op 9 juni gerapporteerd. Dit jaar waren vaker vervolgbehandelingen met herbiciden nodig dan voorgaande jaren, maar tegelijkertijd minder fungicidemaatregelen. De toename van de neerslag en de verwachte temperatuurstijging leiden wel tot de vrees voor infecties. Daardoor kwamen er meer meldingen binnen van de toepassing van fungiciden in suikerbieten.

Nu is de oogst van wintergerst begonnen. De eerste melding is al gemaakt voor het ras Somerset met 14,5 procent vocht, 9,3 ton per hectare en 11 procent eiwit. De komende tijd is in de Ackerbarometer te lezen welke opbrengsten en kwaliteiten zijn te verwachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer