Pilot+%27FlevoVeldboon%27+krijgt+vervolg
Nieuws
© Han Reindsen

Pilot 'FlevoVeldboon' krijgt vervolg

Zes Flevolandse telers starten voor het tweede jaar op rij met het zaaien van zomerveldbonen. Dit als onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins van provincie Flevoland.

Dit jaar gaan de Flevolandse telers samen met maaltijdproducent De Kroes in Almere producten ontwikkelen, zoals vegetarische hamburgers en een Flevospread. Het motto van de pilot is dat de FlevoVeldboon niet alleen goed is voor de bodem, maar ook heerlijk op het bord.

Het areaal in het kader van de pilot bestaat dit jaar uit 14,8 hectare gangbare en 12,2 hectare biologische zomerveldbonen. De boontjes worden naar verwachting in juli geoogst. De Flevolandse veldbonen worden geteeld voor de humane consumptie, verrijken de bodem, halen stikstof uit de lucht en zijn volgens de initiatiefnemers goed voor de biodiversiteit.


Rassenproef

In de pilot wordt onderzocht welk ras het meest geschikt is voor humane consumptie en gemakkelijk is te verwerken. Deze rassenproef gebeurt in samenwerking met kennisinstelling Louis Bolk Instituut en Poldergraan. Naast de samenwerking in Flevoland wordt actief kennis gedeeld binnen en buiten Nederland om zo de veelzijdigheid van de veldboon in kaart te brengen.


De pilot 'FlevoVeldboon' is een onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van veldbonen voor humane consumptie in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import en plantaardige eiwitten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer