'In een positief daglicht'

Een paar jaar geleden attendeerde een oom mij erop dat hij mijn columns meestal negatief getint vond. Dat heeft mij toen aan het denken gezet en het heeft er onder andere in geresulteerd dat ik nu lid ben van het 'campagneteam varkens' dat wordt begeleid door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

%27In+een+positief+daglicht%27
© Laurens Eggen

Met dit clubje hebben we een cursus achter de rug hoe de socialemediawereld in elkaar zit en hoe je daarin het beste ons verhaal weg kunt zetten. Doelstelling is om onze varkenssector in een positief daglicht te stellen.

Wat mij daarin als eerste opviel, is dat wij boeren hier eigenlijk heel slecht in waren of zijn. Vanzelfsprekend zijn wij beter in ons werk in en rondom de stal, maar de wereld is wel veranderd met kritische meningen en sociale media. Partijen zoals milieufederaties en Partij voor de Dieren zijn juist heel sterk in hun communicatie op sociale media. Daardoor staan wij dan vaak al met 1-0 achter. Door te reageren op deze voor ons vaak slechte en negatieve posts, bereiken we helemaal niets.

Met ons campagneteam willen we juist positieve berichten over de varkenshouderij koppelen aan actuele items en gebeurtenissen en dit als een grote olievlek op sociale media uit laten drijven door met name likes en samenwerking hierin. De opstart is gemaakt en de opschaling vindt al plaats.

De berichtgeving en het leven worden tegenwoordig redelijk bepaald door degene die het hardst schreeuwt

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Tot voor kort dacht ik dat ik ook veel kon bereiken door de dialoog aan te gaan. Helaas heb ik hier onlangs mijn mening over bijgesteld. Dit voorjaar werden wij door buurtbewoners erop geattendeerd dat er een brief rondging met daarin het verzoek om deze te ondertekenen tegen verdere plannen van ons bedrijf. We hebben toen de initiatiefnemers van deze brief uitgenodigd om samen over onze plannen in gesprek te gaan. Hierop hebben ze gereageerd dat ze dat niet nodig vonden. De vervolgactie was het aanbieden van een petitie aan het gemeentebestuur. Geen dialoog mogelijk dus….

De berichtgeving en het leven worden tegenwoordig redelijk bepaald door degene die het hardst schreeuwt. Helaas resulteert dit vaak in framing dat door een gemiddelde burger als waarheid wordt aangenomen. Daarom is het de beurt en de taak aan onszelf om ons mooie vak en product positief op het wereldwijde web te positioneren. Ik merk dat ik hier positieve energie uit haal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer