%27Met+alleen+een+schriftelijk+%27ter+info%27+red+je+het+niet%27
Column
© Laurens Eggens

'Met alleen een schriftelijk 'ter info' red je het niet'

Wij hebben in maart 2015 onze buurtgenoten (en enkele bezwaarmakers op voorgaande bouwplannen) uitgenodigd voor een informatieavond bij ons thuis. Het betrof plannen op onze thuislocatie; een stukje uitbreiding van de zeugen en verplaatsing van een deel van het bouwblok.

Onze nieuwe plannen werden toegelicht en onder andere de onderwerpen ammoniak, geur en fijnstof kwamen aan de orde. Vanuit de aanwezigen werd uitgesproken dat ze het op prijs stelden dat ze werden geïnformeerd over de plannen. Daarnaast werden er wat vragen gesteld over onder andere de werking van een luchtwasser en de inpassing van de gebouwen met beplanting.

Door verander(en)de wetgeving hebben wij gedurende dit traject besloten om deze plannen terug te trekken in afwachting van meer duidelijkheid. Deze plannen hebben we dit najaar weer opgepakt en ingediend bij de gemeente. Ik was echter wel verrast toen een aantal weken geleden onze buurman de publicatie voor deze omgevingsvergunning 'ter info' op onze buurt-groepsapp plaatste.


Telefoontjes

Onze buren hebben in het verleden vaker bezwaar gemaakt tegen uitbreidingsplannen op onze thuislocatie. Behalve mijn eigen reactie op deze app dat dit de plannen zijn welke we in 2015 hebben gepresenteerd, kwamen er verder geen reacties op de buurt-app. Wel heb ik twee telefoontjes gehad van nieuwe buurtbewoners die destijds nog niet in onze buurt woonden. Aan hen heb ik onze plannen mogen toelichten. Zij wensten ons veel succes en een van hen vond ons zelfs moedig en stoer om in 'deze tijden' investeringsplannen te hebben.

Fysiek met elkaar in gesprek blijven, is de sterkste troef

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Ik heb deze reacties en de manier van informeren aan omwonenden als erg plezierig ervaren. Ook zijn wij deelnemer aan het project Boeren en Buren in de gemeente Venray, dat wordt begeleid door het RIVM. Hierbij worden metingen gedaan bij zowel boeren als burgers en worden er gesprekken gevoerd tussen boeren en burgers.


Positieve insteek

Ik zie dit als een positieve insteek om er samen beter van te worden. Fysiek met elkaar in gesprek blijven, lijkt mij de sterkste troef om agrarisch ondernemer te kunnen blijven. Je neemt veel onbegrip en foutieve aannames weg als je kunt vertellen over het hoe en waarom.

Met alleen een schriftelijke 'ter info' ga je het tegenwoordig niet meer redden, is mijn mening.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer