'Wateroverlast toont noodzaak klimaatplan'

In Zuid-Limburg, België en Duitsland zorgt extreme wateroverlast voor veel leed. Tientallen boeren zijn gedupeerd, de exacte schade aan bedrijven en percelen is nog moeilijk in te schatten. Het wassende water kwam zo snel op dat nauwelijks maatregelen konden worden genomen.

%27Wateroverlast+toont+noodzaak+klimaatplan%27
© Dirk Hol

De boeren in de rivierdalen zagen rivieren en normaliter kabbelende beekjes veranderen in kolkende waterwegen. De reden is de ongekende neerslag voor de tijd van het jaar. Het kabinet heeft Zuid-Limburg verklaard tot officieel rampgebied, schade wordt vergoed.

De hevige overstromingen lijken het directe gevolg te zijn van het veranderende klimaat. Het weer is onvoorspelbaarder geworden dan ooit het geval is geweest. Ook het verloop van de huidige overstromingen is nauwelijks te voorspellen. Het wordt de ultieme toets van het Nederlandse watersysteem en zoals dat de afgelopen jaren is aangepast.

Eurocommissaris Frans Timmermans had geen betere week kunnen kiezen om zijn vergaande klimaatplannen te presenteren. In 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn.

Timmermans had geen betere week kunnen uitkiezen voor de presentatie van zijn klimaatplannen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Timmermans zet heel hoog in, wetende dat er nog twee jaar flink gaat worden onderhandeld over de voorstellen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten. Over een jaar hoopt hij echter zicht te hebben op het eindresultaat. Ingewijden noemen dit 'zeer optimistisch'.

De plannen van Timmermans zijn ingrijpend voor boeren, burgers en bedrijven. Toch zijn naar verwachting ook duidelijke voordelen te benoemen voor Nederlandse bedrijven en de agrofoodketen. Een Europese aanpak creëert een gelijk speelveld binnen de Europese Unie. Ook een grensheffing moet oneerlijke concurrentie van buiten Europa tegengaan.


Natuurlijk valt er ook veel op de plannen af te dingen. Dat zal de komende twee jaar ook vast gaan gebeuren. Maar dat er iets moet gebeuren, laten de plotselinge, hevige overstromingen deze week wel zien.


Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer