Gewassen Noord-Limburgse boeren onder water

De wateroverlast heeft zich uitgebreid naar Noord-Limburg. Uiterwaarden van de Maas, waarop onder andere aardappelen, bieten en koolzaad worden geteeld, lopen onder. 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Ik durf niet meer te kijken', zegt akkerbouwer en loonwerker Rob de Boer uit Lottum.

Gewassen+Noord%2DLimburgse+boeren+onder+water
© Elly Michiels

De bieten van De Boer staan inmiddels onder water. Hij weet dat dit over niet al te lange tijd met het hele areaal van 50 hectare gebeurt. 'Het is lijdzaam toezien. We kunnen er niks tegen doen. Pompen heeft geen enkele zin. Het was zo'n mooi jaar. De gewassen stonden er heel goed op.'

In de winter zijn de boeren gewend dat de uiterwaarden onderlopen. 'Dan teel je wintergewassen op de gok, maar in de zomer gebeurt dit nooit. Mijn vader is zeventig. Hij heeft dit nog nooit meegemaakt.'


LLTB-regiobestuurder Elly Michiels uit Melderslo kreeg donderdagavond een telefoontje dat het waterpeil in de Maas heel rap omhoog ging. 'Toen stonden onze 5 hectare suikerbieten al bijna onder water. Het waterschap verwacht dat het water 2 meter hoger komt dan in 1995. Dat peil wordt zondagmorgen om 8 uur bereikt.'Miljoenenschade

Het zal volgens Michiels ongeveer tien dagen duren voordat het water weer helemaal weg is. 'In het gunstigste geval trekt het water weg. Maar als slib achterblijft, dan kan dat leiden tot vervuiling van de akkerbouwgewassen. Dat gaat economisch gigantische klappen geven. Ik vind het lastig om een schatting te geven van de schade. Het kan echt in de miljoenen lopen.'Schade aan gewassen is heel vervelend, maar het weegt niet op tegen het persoonlijk leed, relativeren beide ondernemers. 'Als je kijkt naar Duitsland, dan houd je je hart vast. We krijgen hier nog veel meer water uit Duitsland en België. Ik hoop dat we persoonlijke ongelukken kunnen voorkomen. Gelukkig zijn er goede poules van onder andere loonwerkers en boeren die kunnen helpen', stelt Michiels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer