EU presenteert ongekend ingrijpende klimaatwetten

De klimaatvoorstellen van de Europese Commissie betekenen een enorme opgave voor de land- en tuinbouw. Het streven om de sector landgebruik, bosbouw en landbouw in 2035 klimaatneutraal te laten zijn, is ambitieus.

EU+presenteert+ongekend+ingrijpende+klimaatwetten
© Europese Unie

Dat stelt de Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca in reactie op de voorstellen die de Europese Commissie deze week bekend heeft gemaakt. LTO spreekt van 'het meest ingrijpende wetgevingspakket in decennia'.

Met de voorstellen presenteert de Europese Commissie wetgevingsinstrumenten om de doelen van de Europese klimaatwet te verwezenlijken. Doel is dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent wordt. Om daar te komen is het tussendoel voor reductie van broeikasgassen in 2030 verhoogd naar 55 procent ten opzichte van 1990.


Vijf nieuwe voorstellen

De Europese Commissie heeft wijzigingen voorgesteld van be-staande richtlijnen en verordeningen over de handel in emissierechten, landgebruik, duurzame energie en energie-efficiëntie. Ook zijn vijf nieuwe voorstellen gepubliceerd, waaronder een bossenstrategie.

Daar komt bij dat de EU wil proberen tegen 2035 klimaatneutraal te zijn op het gebied van landgebruik, bosbouw en landbouw. Dat betekent in praktische zin dat er nu al actie moet worden ondernomen, stelt Edwin Michiels, LTO-portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie.

'Als we in 2035 klimaatneutraal willen zijn als landbouw, moet je daar rekening mee houden als je morgen een nieuwe stal bouwt. Die moet eigenlijk al vrijwel klimaatneutraal zijn, anders halen we het doel straks niet', zegt Michiels.


Copa-Cogeca stelt dat het doel duidelijk is, maar vindt de manier om dit in de land- en bosbouw te bereiken minder helder. Zo vraagt de organisatie meer uitleg over het doel om de CO2-uitstoot in de land- en tuinbouw tegen 2030 met 310 miljoen ton te verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer