Schouten: 'Waardedaling grond veenweiden reden voor compensatie'

Als waardedaling van landbouwgrond optreedt in veenweidegebieden door waterpeilverhoging, kan dit een reden zijn voor compensatie. Dat stelt demissionair minister Carola Schouten van LNV in een reactie op een studie van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli).

Schouten%3A+%27Waardedaling+grond+veenweiden+reden+voor+compensatie%27
© Dirk Hol

Schouten stelt dat landbouwgrond zijn waarde behoudt op de langere termijn, tenzij sprake is van een bestemmingswijziging naar bijvoorbeeld natuur. Of het stellen van voorwaarden aan het gebruik binnen de huidige bestemming die aanzienlijke gevolgen hebben voor het opbrengend (producerend) vermogen.

Daarmee is het volgens de minister de vraag of bij waterpeilverhoging de productieopbrengst gelijk kan blijven en of de ondernemer in staat is met een ander bedrijfsmodel een vergelijkbaar inkomen op de landbouwgrond te halen. Als dat niet het geval is, zou sprake kunnen zijn van waardevermindering van de grond en een grondslag voor nadeelcompensatie.


Schouten plaatst wel een aantal kanttekeningen bij deze opmerking. Zo benadrukt ze dat het mogelijke nadeel sterk afhangt van de specifieke situatie van de ondernemer. Een daadwerkelijk besluit vraagt daarom maatwerk, schrijft ze.

In het Rli-rapport 'Waardedaling en nadeelcompensatie' dat vorig jaar uitkwam stond de stelling dat compensatie voor waardedaling niet nodig is, als herinrichtingsplannen maar lang genoeg van te voren bekend zijn. De minister deelt deze visie niet, blijkt nu. Zij vindt dat dit alleen opgaat bij de afschrijving van gebouwen, machines en instrumenten.

De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) ziet het standpunt van de minister als erkenning van de positie van de grondeigenaren. Ze zijn opgetogen dat Schouten 'de noodzaak voor een faire beloning voor grondeigenaren bij de veenweide-agenda onderschrijft.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer