Frankrijk+reduceert+veestapel+voor+klimaatdoelstelling
Nieuws
© Pixabay

Frankrijk reduceert veestapel voor klimaatdoelstelling

De Franse regering wil de rundveestapel met 25 en de varkensstapel met 30 procent reduceren om zo de CO2-uitstoot met 46 procent te verminderen. Het is één van de scenario's die ervoor moeten zorgen dat het land in 2050 klimaatneutraal is, net als alle andere Europese landen.

Volgens dit scenario vindt de reductie in twee fases plaats, meldt TopAgrar: voor 2030 en voor 2050. In die eerste fase wordt het aantal melk- en zoogkoeien met respectievelijk 13 en 12 procent verminderd en het aantal zeugen met 14 procent. De verdere afslanking van de veestapel staat voor 2050 gepland.

Pierre-Marie Aubert van het Parijse Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Betrekkingen (IDDRI) beschouwt de technische aannames in dit reductieplan als 'zeer optimistisch'. Hij vreest dat de vermindering van de veestapel niet voldoende zal zijn om aan de Franse klimaatverplichtingen te voldoen.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer