FAO-voedselprijsindex in mei naar nieuw record

De wereldvoedselprijzen zijn in mei gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011, de snelste maandelijkse groei in meer dan tien jaar. De FAO-wereldvoedselindex stond eind mei op 127,1 punten, 6,8 punten hoger dan in april. Op jaarbasis stegen de prijzen in mei met 39,7 procent.

FAO%2Dvoedselprijsindex+in+mei+naar+nieuw+record
© Twan Wiermans

De VN-voedselorganisatie heeft haar eerste prognose voor de wereldgraanproductie in 2021 uitgebracht. Daarin wordt een productie voorspeld van bijna 2,821 miljard ton. Dat is een nieuw record en 1,9 procent meer dan in 2020.

De voedselprijsindex van de FAO registreert maandelijkse veranderingen voor een combinatie van granen, oliezaden, zuivelproducten, vlees en suiker. De index voor plantaardige olie steeg in mei 7,8 procent, voornamelijk dankzij stijgende noteringen voor palm-, soja- en koolzaadolie. De palmolieprijzen werden opgedreven door trage productie in Zuidoost-Azië.


Vlees en zuivel

De vleesindex steeg 2,2 procent vanaf april, waarbij de prijzen van alle vleessoorten gestuwd werden door snelle aankopen door Oost-Aziatische landen, voornamelijk China. De zuivelprijzen stegen daarnaast 1,8 procent op maandbasis. De stijging werd geleid door een 'solide importvraag' naar magere- en vollemelkpoeder, terwijl de boterprijzen voor het eerst in bijna een jaar daalden door toegenomen export uit Nieuw-Zeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer