VN luidt alarmbel: voedseltekort dreigt vanaf 2050

Als de klimaatverandering niet wordt ingedamd, dreigt tussen 2050 en 2100 een voedseltekort. Dat staat in een rapport van klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties (VN), meldt de NOS.

VN+luidt+alarmbel%3A+voedseltekort+dreigt+vanaf+2050
© Koos van der Spek

Het rapport wordt donderdag in Genève gepresenteerd. Deskundigen onderzochten de relatie tussen klimaatverandering, landgebruik en voedselzekerheid. Voor het eerst heeft het klimaatpanel verschillende disciplines gecombineerd, geeft de NOS in het nieuwsbericht aan.

Woestijnen breiden zich uit en veel land raakt uitgeput door menselijk handelen. De grond werd sinds 1961 wereldwijd elk jaar 1 procent droger. Er is in de afgelopen zestig jaar 40 procent meer gebied verdroogd en het effect op de landbouw en biodiversiteit loopt op.

Landbouwgrond

Omdat er ook grond nodig is om CO2 op te vangen in bossen en beplanting, ontstaat er tevens concurrentie met landbouwgrond. Dat zet de voedselzekerheid onder druk, stelt het IPCC, vooral in armere gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daarom is efficiënte landbouw en minder voedselverspilling belangrijk. Dat geldt ook voor de vermindering van het gebruik van dierlijke vetten. Alleen al tussen 2010 en 2016 werd bovendien 25 tot 30 procent van de voedselproductie verspild.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer