Tomatenvirus ToBRFV is aan opmars bezig

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) verspreidt zich verder over Europa. Ook in Nederland neemt het aantal besmettingen toe.

Tomatenvirus+ToBRFV+is+aan+opmars+bezig
© Twan Wiermans

Bulgarije, Hongarije en Noorwegen zijn nieuwe Europese landen waarin ToBRFV de kop heeft opgestoken, blijkt uit een update van de European and Mediterranean Plant Protection Organization (Eppo).

In Hongarije betreft het twee grote bedrijven - van ruim 5 en 6 hectare - die zijn gevestigd in Lébény en Forráskút. In Lébény kwam het uitgangsmateriaal uit Nederland. Er is nog onderzoek gaande naar de herkomst van de besmettingen.

Geruimd en vernietigd

De Noorse vondst is op een kleiner opkweekbedrijf in Vestfold. De Noorse autoriteiten onderzoeken of het virus zich verder heeft verspreid over het land. In Bulgarije werd ToBRFV in een kas van 500 vierkante meter in Mezdra aangetroffen.
Hier zijn de aangetaste planten geruimd en vernietigd. De Hongaarse telers mogen hun vruchten zonder symptomen nog onder voorwaarden afzetten.

De EPPO-actualisatie toont verder aan dat het tomatenvirus zich in Italië verder heeft verspreid. Vorige maand werd duidelijk dat Malta voor het eerst met het virus werd geconfronteerd. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen is het aantal besmettingen in België opgelopen naar zes. Begin dit jaar dook ToBRFV voor het eerst in dit land op

Toename in Nederland

Uit een inventarisatie van EPPO blijkt dat tien Europese landen te kampen hebben met het tomatenvirus, waaronder ook Nederland. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ligt de hoeveelheid besmettingen in Nederland in juni op 26. Ten opzichte van de vorige tussenstand van maart 2021 zijn er vijf nieuwe bedrijven met een besmetting en bij twee is het virus succesvol bestreden.

ToBRFV heeft in de Europese Unie een quarantainestatus. Daarom vraagt het veel tijd en mankracht van de NVWA. Dat is een van de redenen waarom de autoriteit niet wil dat deze status bij de planten in 2022 automatisch wordt verlengd. Het virus is bovendien niet schadelijk voor de volksgezondheid. 'Wij willen een deregulering', zegt een woordvoerder van de NVWA.

Preventie van groot belang

Glastuinbouw Nederland is daarvan ook een voorstander. Helma Verberkt, programmamanager plantgezondheid: 'Gezien de eigenschappen en de grote besmettelijkheid van dit virus is het lastig om de quarantainestatus vast te houden. Dat wil niet zeggen dat we de hygiënemaatregelen moeten loslaten, want juist preventie op de bedrijven blijft van groot belang.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer