TomaTech+introduceert+ToBRFV%2Dresistente+DNA%2Dmarkers
Nieuws
© Twan Wiermans

TomaTech introduceert ToBRFV-resistente DNA-markers

Veredelingsbedrijf TomaTech heeft patent aangevraagd op ToBRFV-resistente DNA-markers. De markers worden veredeld in de tomatenrassen van het bedrijf.

Volgens het in Israël gevestigde TomaTech is dit een belangrijke doorbraak in de strijd tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV),dat de afgelopen jaren wereldwijd aanzienlijke economische schade heeft aangericht.

'Na jaren van intensieve R&D-inspanningen is TomaTech erin geslaagd DNA-markers te identificeren die resistentie tegen ToBRFV opwekken', meldt CEO Ofer Ben Zvi van TomaTech. 'Deze ontdekking stelt ons in staat om snel een compleet portfolio van resistente tomatenrassen te ontwikkelen voor wereldwijde introductie.'


TomaTech richt zich op virusresistentie als een van zijn belangrijkste R&D-doelstellingen. Het bedrijf werkt sinds 2017 intensief aan de ontwikkeling van nieuwe resistentiebronnen.


Identificatie

Het veredelingsbedrijf ontwikkelde een screeningssysteem op basis van moleculaire technologie, waarbij tomatenplanten onder de zwaarste omstandigheden werden getest. 'Een jaar geleden bereikten we een doorbraak met de ontdekking van specifieke DNA-markers die ons hielpen bij het isoleren, identificeren en introduceren van ToBRFV-resistente genen, die we in onze belangrijkste commerciële tomatenrassen veredelden', meldt Favi Vidavski, hoofd van het R&D-team van TomaTech.

De innovatie van TomaTech kan worden toegepast op een uitgebreide reeks tomatensoorten in alle segmenten en kan worden aangepast aan zowel verwarmde als niet-verwarmde kassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer