KCB controleert 20 procent minder partijen

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft vorig jaar ruim 20 procent minder partijen gecontroleerd. Corona is de oorzaak.

KCB+controleert+20+procent+minder+partijen
© VIDIPHOTO

In totaal hebben controleurs van KCB op de interne markt bijna 3.600 bedrijven bezocht, waar ruim 17.300 partijen groente en fruit zijn gecontroleerd. Het aantal afkeuringen lag op iets meer dan 460, staat in het jaarverslag van KCB. Deze cijfers waren in 2019 respectievelijk zo'n 4.350, ruim 22.000 en grofweg 625.

In het begin van de corona-uitbraak heeft het bureau veiligheidshalve drie maanden geen partijen gecontroleerd. Dat was in de periode maart tot en met mei. Het gevaar van het verspreiden van het quarantaineorganisme Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) had eveneens invloed op het aantal controlewerkzaamheden van KCB. Een inspecteur kan hierdoor nog maar één controle per dag op een tomaten- en paprikabedrijf uitvoeren.


De verminderde activiteit van het bureau heeft zijn weerslag op de financiële cijfers. De baten gingen met 300.000 euro ofwel 9 procent omlaag. Desalniettemin lagen de inkomsten hoger dan in 2019: 20,1 miljoen euro in 2020 tegen 19,5 miljoen in het voorgaande jaar. Bij fyto-inspecties van importproducten kwam meer geld in het laatje.


Extra lasten

KCB had door coronamaatregelen ook extra lasten. Hygiënemaatregelen bij de controles, onder andere bij de import- en exportinspecties, dreven de kosten op. Die stegen van 18,9 miljoen euro in 2019 naar 19,9 miljoen in het afgelopen jaar.

Onder de streep hield KCB vorig jaar 265.000 euro over, zo'n 400.000 euro minder dan in 2019. Het bedrag is toegevoegd aan het eigen vermogen, dat hierdoor opliep naar 8,3 miljoen euro. Dat komt overeen met 41,3 procent van de totale jaarlijkse baten. Het maximum percentage mag 50 zijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Tuchtrecht

Bij overtredingen van kwaliteitsvoorschriften voor groente en fruit volstaat KCB met schriftelijke waarschuwingen. Dat waren er vorig jaar vier, tegen één in 2019. Bij het tuchtrecht is in 43 zaken uitspraak gedaan. Hiervan dateerden vijftien nog uit 2019. KCB kreeg in alle zaken gelijk. In vijftien zaken uit 2020 is nog geen oordeel geveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer