Start bemonstering invoer tomaten- en paprikazaden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opdracht gegeven aan de keuringsdiensten om vanaf april dit jaar importmonsters te nemen van tomaten- en paprikazaden. Dat gebeurt om de insleep van Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) te voorkomen.

Start+bemonstering+invoer+tomaten%2D+en+paprikazaden
© Nieuwe Oogst

Het tomatenvirus kan voorkomen in de gehele plant en het kan ook verspreid worden via besmette zaden. Exporterende landen zijn daarom verplicht om voorafgaand aan het transport aan te tonen dat alle partijen tomaten- en paprikazaad vrij zijn van het virus.


In aanvulling hierop nemen inspecteurs van de keuringsdiensten tijdens de importinspectie steekproefsgewijs monsters. Dat doen ze van de partijen tomaten- of paprikazaad die vanuit derde landen naar Nederland komen. Het systeem dat voor de aangifte van de zending wordt gebruikt, selecteert willekeurig de zending die moet worden bemonsterd. De inspecteur kiest vervolgens een partij uit de zending, die in het laboratorium wordt getoetst op de aanwezigheid van ToBRFV.


Monitoring

De NVWA startte juni 2020 de monitoring van tomaten- en paprikazaad bij import. Sinds 15 augustus 2020 is deze monitoring wettelijk verplicht en moet de autoriteit minimaal 20 procent van de inkomende zendingen testen. Bij paprikazaden, die volgens het begeleidende fytosanitair certificaat resistent zijn tegen ToBRFV, gebeurt dit niet.

De Brusselse wetgeving vereist dat gedurende het laboratoriumonderzoek de partij niet wordt vrijgegeven. De doorlooptijd van de toets is ongeveer drie weken. Bij vermoeden van aanwezigheid van het virus laat de NVWA een tweede toets uitvoeren. Alleen als de laboratoriumtest negatief is, als het virus dus niet aanwezig is, geeft de NVWA de partij vrij. Bij besmetting wordt de partij vernietigd of retour gestuurd. De kosten van de monstername en het laboratoriumonderzoek komen voor rekening van de importeur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer