Nu ook ToBRFV in België

Op een Belgisch tuinbouwbedrijf is nu ook een besmetting met het tomatenvirus ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) vastgesteld.

Nu+ook+ToBRFV+in+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Met die besmetting kan België toegevoegd worden aan de inmiddels lange lijst met landen die allemaal te maken hebben met het besmettelijke virus. ToBRFV komt hoofdzakelijk voor in tomaten, maar kan ook verspreid worden in paprika's.

De melding van deze eerste ToBRFV-besmetting bij onze zuiderburen komt van het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Volgens het proefstation heeft de Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV het betreffende bedrijf maatregelen opgelegd om verspreiding van het virus binnen het bedrijf en ook daarbuiten te voorkomen.


Verdachte planten laten analyseren

Omdat het bedrijf voldoet aan de opgelegde hygiëneregels en werkt volgens de vereiste protocollen, mag er product geoogst en vermarkt blijven worden. Het proefstation adviseert Belgische tomatentelers om alert te zijn op hun gewas en om verdachte planten te melden en te laten analyseren. Een vroege detectie kan veel vervolgschade door ToBRFV voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer