Loofdoding heeft invloed op stengelaantal in nateelt pootgoed

In de nateelt van een loofdodingsdemo die Delphy vorig jaar uitvoerde in aardappelpootgoed lijkt het erop dat klappen en spuiten een veel betere stengelvorming geeft dan een volveldsbehandeling.

Loofdoding+heeft+invloed+op+stengelaantal+in+nateelt+pootgoed
© Haijo Dodde

Zowel in pootgoed Agria als in Spunta geeft klappen en spuiten als strategie voor de loofdoding tot meer dan 70 procent meer stengels in de nateelt in vergelijking met volveldsbespuitingen. Dat is een van de bevindingen die Delphy kon melden tijdens een rondgang op de Pootaardappelvelddag in het Flevolandse Swifterbant.


Adviesorganisatie en onderzoeksinstelling Delphy voert sinds 2019 een grote loofdodingsproef uit in pootgoed en consumptieaardappelen. Dat gebeurt in opdracht van BO Akkerbouw met als doel om alternatieve methoden en middelen te testen na het wegvallen van de voormalige loofdodingsmiddelen Reglone en Finale.


Effect op knolzetting en opbrengsten

In het kader van het onderzoek is dit voorjaar op het demoperceel van Delphy in Swifterbant van twee objecten uit 2020 de nateelt uitgepoot. Dat gebeurde om te bekijken wat het effect is van loofdoding op onder meer de knolzetting en de opbrengsten van het pootgoed. De eerste tellingen van de stengelaantallen laten nu al opmerkelijke verschillen zien, constateert teeltadviseur Jan Salomons van Delphy.

'In het object met nateelt van Agria-pootgoed, waarop vorig jaar eerst het loof is geklapt en later een bespuiting is uitgevoerd, tellen we nu 38 stengels per strekkende meter. In het object met alleen volveldsbespuitingen met Spotlight en Quickdown blijft het aantal stengels gemiddeld beperkt tot 22. Deze grote verschillen zien we in dezelfde demo ook bij Spunta', meldt Salomons.


Demo vraagt om een vervolg

De teeltadviseur benadrukt dat het te vroeg is om conclusies te trekken. 'Maar opvallend is het wel en het kan zeker interessant zijn voor pootgoedtelers. Wij gaan hier in elk geval in deze demo nog knolaantallen tellen en de opbrengsten bepalen. Dit vraagt absoluut om een vervolg op een wat grotere schaal. Dan moeten we hierin ook andere strategieën voor loofdoding meenemen, zoals bijvoorbeeld looftrekken of eerst spuiten dan loofklappen en daarna weer spuiten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer