'Het stuur in handen houden'

Tenenkrommend hoe telkens weer groepjes opstaan in wisselende samenstellingen, met allemaal goedbedoelde adviezen om Nederland te redden. Ik hou alles bij, lees alle adviezen, probeer de personen die erachter zitten te ontrafelen en te positioneren in het veld. En blijf vooral proberen alles wat er op de varkenshouderij afkomt met open vizier te benaderen.

%27Het+stuur+in+handen+houden%27
© POV

Zo heb ik er ook een gewoonte van gemaakt om initiatiefnemers met weer een nieuw plan open te benaderen: Geachte meneer/mevrouw, met interesse heb ik kennisgenomen van uw rapport/advies. Omdat dat een enorme impact heeft op de varkenshouderij, lijkt het mij goed om eens kennis te maken. Bij het lezen van het advies krijg ik namelijk het idee dat u de varkenshouderij nauwelijks kent en niet weet wat wij allemaal al hebben gerealiseerd. Wist u bijvoorbeeld dat wij al 85 procent ammoniak hebben gereduceerd sinds 1990? En bent u ervan op de hoogte dat wij al sinds 2019 werken aan de uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij?

Wij werken met ketenpartners en het ministerie van LNV aan integrale oplossingen voor een vitale sector in 2030. Op het gebied van emissies, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van circulaire landbouw en gezondheid en welzijn. Want wist u dat er zonder varkenshouderij geen kringlooplandbouw is?

Dat alles pakken wij marktgericht op, met een goede boterham en eerlijke positie voor boeren in de keten. Wij zijn een innovatieve, renderende en vitale sector, met het stuur in eigen handen. Dat laten wij ons niet zomaar afnemen door populistische plannen zonder gefundeerde onderbouwing. Wij laten ons daarom graag informeren over uw plan om te verkennen of het aanhaakt bij onze koers. Hartelijke groet.

Steevast krijg ik al snel een reactie met daarin vaak hetzelfde antwoord: 'Ik ken het sectorplan varkenshouderij niet. Kunt u mij dat toesturen?' Dat maakt mij soms zo moedeloos, maar ook strijdvaardig. Ik stuur mooie infographics toe met alle resultaten die de varkenshouderij al heeft behaald met ons Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en een verwijzing naar de website vitalevarkenshouderij.nl. En daarnaast een aantal datumopties voor een overleg.

Wat zijn we toch in een nare tijd beland, waarin mensen het nodig vinden om overal wat van te vinden

Linda Janssen, voorzitter POV

Wat zijn we toch in een nare tijd beland, waarin mensen het nodig vinden om overal wat van te vinden. Die met een idealistische en populistische kijk ons land denken te gaan redden en komen met adviezen en plannen die renderende en vitale sectoren en bedrijven kapotmaken. De stikstofcrisis wordt gebruikt door politieke partijen en hard roepende ngo's om de agenda 'minder vee' uit te rollen. Zonder overleg, zonder kennis over de varkenshouderij en vooral zonder feiten en cijfers.

Ondanks moedeloze momenten maakt het mij ook nog steeds strijdvaardig. In november zit mijn eerste bestuurstermijn erop en stel ik mij herkiesbaar. Mijn klus voelt nog niet klaar. De varkenshouderij verdient een betere positie in Nederland en daar zijn we helaas nog niet. Samen met alle varkenshouders in Nederland wil ik het stuur niet uit handen geven. Wij houden koers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer