'Hamburgers met een lage CO2-footprint'

Een aantal weken geleden liet TU Delft weten te starten met een vegetarische kantine. Een stroom aan appjes en telefoontjes van POV-leden volgden. Ik liet het even bezinken en ook bij mij rees verontwaardiging.

%27Hamburgers+met+een+lage+CO2%2Dfootprint%27
© POV

Als je ervoor kiest geen vlees te eten, vind ik dat helemaal prima, maar zeg dat dan gewoon. Zeg gewoon dat je geen dierlijke producten wilt eten, maar kom niet aan met gekleurde milieucijfers.

In Nederland heeft vleesconsumptie een aandeel in de carbon footprint van 8 procent. TU Delft suggereert dat het bij hen gaat om wel 30 procent. Dergelijke grote afwijkingen vragen, als die echt zouden kloppen, om een verklaring en niet om framing. De CO2-footprint van de beste varkensbedrijven in Nederland is gelijk aan die van tofoe en de sector werkt aan verdere verlaging van de CO2-uitstoot.

Ik postte een Facebookbericht waarin ik mijn verontwaardiging liet blijken en een ludieke actie opperde om hamburgers te gaan bakken op de campus in Delft. Een actie om studenten die wel graag vlees eten, een hamburger aan te bieden en tegelijkertijd een eerlijk verhaal over vlees neer te zetten. Met cijfers die kloppen en frame in de juiste context.

Kritiek hebben op het gebruik van onjuiste argumenten tegen vleesconsumptie door vegans is gevaarlijk

Linda Janssen, voorzitter POV

Veel positieve reacties en steun volgden. Maar al snel kreeg ik ook een stortvloed aan vreselijke reacties van vegans via mijn socialemediakanalen en de POV-telefoon. Hetzelfde gebeurde tijdens de stalbezetting in Boxtel.

Kritiek hebben op het gebruik van onjuiste argumenten tegen vleesconsumptie door vegans is gevaarlijk. Het levert een grote stroom persoonlijke aantijgingen op, die ik als bedreigend ervaar. Ik weet dat dit gevoel breder leeft onder varkenshouders en zoek naar een oplossing hiervoor. Maar onjuiste argumenten tegen vlees willen wij niet accepteren.

Mensen die mij kennen, weten dat dit soort aantijgingen me niet in de koude kleren gaat zitten. Ik ben een aantal bedrijfsbezoeken gaan doen om al pratend met varkenshouders, aaiend aan varkens en sparrend over de toekomst weer energie op te doen. Want daar doe ik het allemaal voor: toekomst, een goede boterham en waardering voor onze varkenshouders.

In Nederland hebben we veruit het beste verhaal over duurzame productie en dat blijven we vertellen. Daar hoort hamburgers bakken bij TU Delft ook bij. Die actie voeren we gewoon uit. Om tegemoet te komen aan de klimaatwensen van deze universiteit, kiezen we voor hamburgers met een lage CO2-footprint.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer