Weidevogels weer terug bij Andreae uit Jellum

De weidevogels zijn weer terug bij melkveehouder Minno Andreae uit Jellum. Samen met de vogelwacht Leeuwarden richtte hij plasdrasgebied in. 'Het is heel succesvol, er zit de wereld aan weidevogels', zei de boer woensdag tijdens een bijeenkomst van provincie, Bond Friese VogelWachten en LTO Noord op zijn bedrijf.

Weidevogels+weer+terug+bij+Andreae+uit+Jellum
© Vidiphoto

Enkele jaren terug, na de aanleg van de rondweg de Haak om Leeuwarden, stonden de zaken er heel anders voor. De aanleg van de rondweg, midden door het gebied, zorgde voor afname van het aantal weidevogels. 'Samen met Dairy Campus hadden we een mooi uitgestrekt weidevogelgebied. Maar door de aanleg van de Haak kregen we geen vergoeding meer via het agrarisch natuurbeheer. Dat stak mij wel een beetje.'

Sinds dit jaar heeft hij weer zo'n 6 hectare dat onder het agrarisch natuurbeheer valt. Dit gebeurde mede door het enthousiasme van de vogelwacht in Leeuwarden. 'Het is een jonge club mensen die erg zijn best doet om hier het weidevogelbeheer weer uit te bouwen. Daar zijn wij erg blij mee. Meerdere boeren zijn inmiddels aangehaakt.'

De aanpak werpt volgens de melkveehouder zijn vruchten af. 'Rondom het gebouw van PostNL zitten ruim tachtig weidevogels. Op mais bij Marssum is 30 span kieviten geteld.'

De eerste van de zeventien gruttonesten op zijn eigen land zijn inmiddels uitgekomen. Ook de kievitseieren zijn allemaal uitgekomen. 'Het gaat de goede kant op, we hebben weinig last van predatie.'


Later maaien

Andreae kreeg van de weidevogelgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) het bordje 'gewurde litte' (met rust laten) uitgereikt. Het is een initiatief van het project Grutsk op ús Greidefûgels (Trots op onze weidevogels) van onder andere Bond van Friese Vogelwachten en LTO Noord.

Dit jaar roepen de organisatie boeren op om weidevogelland met rust te laten zodat de kuikens meer kans hebben om uit te komen en vliegvlug te raken. 'Geef weidevogels de kans om insecten tot zich te nemen en maai daarom even niet', gaf Hoogland aan.

Iedere boer stoeit wel eens met laat maaien, gaf bestuurslid van LTO Noord Jan Teade Kooistra toe. 'Heel laat maaien geeft een heel andere kwaliteit van het grasland. Het schuurt weleens om hele agrarische bedrijven in de juiste biotoop voor weidevogels te krijgen. Met dit project hopen wij boeren te enthousiasmeren en stimuleren om even niets te doen op het grasland.'

Inmiddels hebben zo'n honderd Friese melkveehouders gehoor gegeven aan de oproep.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer