Saldo melkveehouderij hoger dan vorig jaar

Het saldo op melkveebedrijven kwam in mei 2021 uit op 17.400 euro. Dat is 20 procent hoger dan in mei 2020. Daar staat tegenover dat het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo tot en met mei 2021 nog wel 17 procent onder het langjarig gemiddelde ligt.

Saldo+melkveehouderij+hoger+dan+vorig+jaar
© Bram Becks

Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie van Wageningen University & Research, die ieder kwartaal het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf (103 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.950 kilo per koe) berekent.

Terwijl de melkprijs (exclusief toeslagen, maar inclusief voorlopige nabetaling) in mei vorig jaar voor het eerst onder de 33 euro kwam, zette vorige zomer een stijging van de melkprijs in en bleef deze in de eerste vijf maanden van 2021 stijgen.


In mei 2021 bereikt de melkprijs een niveau van 36,70 euro per 100 kilo. Het saldo lag in mei 5 procent onder het niveau van het tienjaarsgemiddelde van de maand, maar 20 procent boven het niveau van mei 2020.


Hoge voerkosten

Wel is er sprake van hogere voerkosten. De krachtvoerprijs lag in mei van dit jaar 3 procent boven het recordniveau van 2013 en is ruim 12 procent hoger dan in mei 2020. De maisprijs stijgt licht na eerder dit jaar licht te zijn gedaald. De prijs van hooi stijgt gestaag sinds augustus 2019.

Het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo nam vanaf december 2019 licht toe, doordat de voerprijs lager en de melkprijs op een hoger niveau lagen dan in het jaar ervoor. Vanaf april 2020 was het omgekeerd en lag de voerprijs hoger, de melkprijs lager en namen bovendien de veeprijzen af. Deze periode duurde tot en met april 2021.

In mei 2021 was de melkprijs weer zodanig hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar dat dit de hogere voerkosten compenseerde.


Lage veeprijzen

Ook lagen de veeprijzen aan het begin van de coronaperiode (voorjaar 2020) erg laag. In 2021 verbeterde dit. Dit had tot gevolg dat het voortschrijdend saldo in mei 2021 dichter naar het langjarig gemiddelde toe kroop, maar er nog wel nadrukkelijk onder ligt (-17 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer