Bezorgde FrieslandCampina-boeren komen met alternatief plan

Een groep FrieslandCampina-melkveehouders komt met een alternatief plan voor het invoeren van leveringscertificaten door de coöperatie. Daarmee moet het weerstandsvermogen van de multinational worden verhoogd.

Bezorgde+FrieslandCampina%2Dboeren+komen+met+alternatief+plan
© Nieuwe Oogst

De insteek van de 'Bezorgde Friesland Campina Boeren' is een rigoureuze herverdeling van de winst, waarbij de leden-melkveehouders met minder genoegen moeten nemen. Hierbij gelden wel strenge voorwaarden voor FrieslandCampina.

Het is volgens de groep tijd voor echte maatregelen, ook al doen die pijn op het boerenerf. De melkveehouders stellen voor dat leden recht hebben op 20 pro

cent van het winstaandeel. Op dit moment beuren die 35 procent winst, winst uit de obligaties en 2,75 procent rente.

In het voorstel van het bestuur krijgen leden enkel een winstdeel van 40 procent op basis van de leveringscertificaten en ontvangen ze geen rentevergoeding meer. Voor een lid met bijvoorbeeld leveringscertificaten voor de productie van 1 miljoen kilo melk betekent dit bij 150 miljoen euro winst van de onderneming een uitkering van 6.000 euro.

Verschillen groter

De groep bezorgde boeren verkleint in zijn plan het winstdeel naar 20 procent met behoud van 2,75 procent rente. Voor de bovengenoemde melkveehouder betekent dit een uitkering van 5.200 euro bij 150 miljoen euro winst. Bij een winst van 400 miljoen euro zijn de verschillen groter. Dan beuren leden volgens het voorstel van het bestuur 16.000 euro, bij het plan van de bezorgde boeren 10.200 euro.

'Dat doet pijn en is niet leuk. Maar daar staat tegenover dat als de onderneming winst gaat maken, we dan ook heel snel het weerstandsvermogen omhoog werken. En niet alleen op papier, maar met keiharde euro's. We kunnen eind 2022 en daarna iedere drie jaar de winstverdeling, indien nodig of mogelijk, eenvoudig aanpassen. Met een systeem van leveringscertificaten is zoiets een heel gedoe', verzekert de groep bezorgde leden.

Goede aansturing

De veehouders denken dat dit systeem alleen werkt wanneer de coöperatie scherp wordt aangestuurd, anders blijft het dweilen met de kraan open. Zo mogen goedlopende onderdelen niet meer worden verkocht om de cijfers kunstmatig op te krikken. Ook moet de ledenraad zeggenschap krijgen over alle transacties boven de 50 miljoen euro.

Verder eisen ze dat, zolang deze winstverdeling geldt, geen enkele bonus worden uitgekeerd aan de directie en mogen bestuurders, die voor 2015 al in het bestuur zaten, hun termijn niet meer verlengen. Zij worden door de bezorgde boeren verantwoordelijk gehouden voor de huidige malaise.

Financiële buffer

De ondernemers vrezen dat met het huidige leveringscertificaatvoorstel enkel op papier het weerstandsvermogen wordt verbeterd. De onderneming krijgt hiermee niet het benodigde extra geld om met de juiste stappen het rendement te verbeteren. Ook denken ze niet dat de coöperatie dan een betere financiële buffer heeft bij nieuwe tegenslagen. Die buffer is er in de ogen van de bezorgde ondernemers enkel op papier.

Verder kent die regeling knelgevallen en vinden ze dat het optuigen van een systeem van leveringscertificaten veel tijd, energie en geld kost. Een woordvoerder van FrieslandCampina stelt dat de coöperatie onlangs ledenbijeenkomsten hield waarin de voorstellen over de ledenfinanciering zijn besproken. Naar aanleiding daarvan wordt nu het net opgehaald. De resultaten worden gedeeld met de ledenraad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer