Saldo+melkveesector+in+januari+fors+lager
Nieuws
© Johan Wissink

Saldo melkveesector in januari fors lager

Het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf kwam in januari 2021 uit op 15.700 euro. Dit is 12 procent minder dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De sector kampt met een lagere melkprijs, hogere voerkosten en lagere veeprijzen.

Dat meldt Agrimatie, die berekeningen uitvoerde bij een gestandaardiseerd bedrijf van 103 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.950 kilo per koe per jaar. Het saldo ligt in januari 17 procent onder het niveau van het tienjaarsgemiddelde van de maand en 12 procent onder het niveau van januari 2020. Dit komt door hogere voerkosten, een lagere melkprijs en lagere veeprijzen.De melkprijs, exclusief toeslagen maar inclusief voorlopige nabetaling, lag in mei 2020 voor het eerst onder de 33 euro. In de zomer steeg de melkprijs gestaag. Deze kwam in december even boven de 35 euro uit. In januari 2021 daalde de melkprijs weer met 1 euro.Het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo nam in eerste instantie vanaf december 2019 licht toe, omdat de voerprijs lager lag en de melkprijs op een hoger niveau zat dan een jaar geleden. Vanaf april 2020 was het omgekeerd en lag de voerprijs hoger, was de melkprijs lager en namen bovendien de veeprijzen af. Hiermee is het voortschrijdend saldo in januari 2021 verder verwijderd geraakt van het langjarig gemiddelde: 15 procent lager.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer