Melkprijs tot 2031 gemiddeld 37 cent

Panel Langetermijnprognoses melkveehouderij schat de gemiddelde melkprijs tot 2031 op 37 euro per 100 kilo. In het panel zitten LTO, accountantsbureaus, banken, ZuivelNL, RVO.nl, DLV en Wageningen University & Research.

Melkprijs+tot+2031+gemiddeld+37+cent
© Jasper Schel

De 37 euro is een inschatting van de melkprijs voor de komende acht tot tien jaar. Het is gebaseerd op voorspellingen van de zuivelmarkt door de EU Agricultural Outlook en de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland.

Dit bedrag is inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen die tot uiting komen in de kasstroom en exclusief bijschrijvingen ledenrekening en 9 procent btw. Het gaat om een stijging van 1 euro ten opzichte van de verwachte melkprijs die vorig jaar tot stand kwam. Ondanks de marktverstoring door covid 19 zien het panel een sneller herstel van de zuivelmarkt dan eerder werd voorzien.


Stijgende kosten

Tegelijkertijd verwacht het panel dat de kosten ook stijgen. Reden hiervoor is de inpassing van de klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen op de melkveebedrijven. In bedrijfsbegrotingen is het raadzaam om hier rekening mee te houden. Daarnaast spelen de voerprijzen een rol. De prijzen die vorig jaar zijn ingeschat, worden verhoogd met 1 euro en met 1,50 euro per 100 kilo voor eiwitrijke voeders.

De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden. Daarbij speelt het onderscheid in reguliere afzet en verwerking. Verwerking op basis van een mestverwerkingsovereenkomst of vervangende verwerkingsovereenkomst brengt namelijk extra kosten met zich mee.


Reguliere mest

Voor reguliere afzet van mest kan worden gerekend met 5 tot 14 euro per kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn 1,50 tot 3 euro. Hierbij is uitgegaan van behoud van derogatie voor de lange termijn.

De normen en de uitwerking van de normen worden gepubliceerd in 'Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2021-2022'. Dat is een uitgave van Wageningen Livestock Research die in september verschijnt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer