Vier winnaars Deltaplan Veehouderij Awards bekend

De Vrijlevenstal van constructiebedrijf Hanskamp in Doetinchem is dinsdagmiddag beloond met de Deltaplan Veehouderij Award van de Dierenbescherming. In andere categorieën was de prijs voor veevoerproducent Nijssen, melkveebedrijf De Nieuwenburgt in Spankeren en het Wroetvarken.

Vier+winnaars+Deltaplan+Veehouderij+Awards+bekend
© Jan van den Brink

De Dierenbescherming reikte awards uit in vier transitiepaden. De Vrijlevenstal won binnen het transitiepad 'Diervriendelijkere en integrale duurzamere stallen'. De jury roemde dit systeem omdat het praktisch is en goed is om de ammoniakuitstoot te reduceren.

De Vrijlevenstal is een stal voor melkvee, waarbij een zeef de vaste mest uit de bedding filtert, terwijl de urine via een drainage apart wordt afgevoerd. De mest is daarbij inzetbaar op het land, wat goed is voor het bodemleven. Daarbij is deze vrijloopstal goed voor het dierenwelzijn.


Een andere genomineerde was het Zonvarken. Een innovatief driesterrensysteem met aandacht voor het dierenwelzijn. Zo hebben de varkens een royale uitloop. Ook AI4Animals van Deloitte werd genomineerd. Dit is een softwaresysteem dat in slachthuizen met kunstmatige intelligentie camerabeelden analyseert om de behandeling van dieren te monitoren.


Voedselverspilling

De award binnen het transitiepad 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren' is voor Nijssen, de mengvoerproducent die gebruikmaakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie om in te zetten als diervoer. De jury roemde dit bedrijf omdat bij de veevoerproductie wordt gekeken naar het hele voedselsysteem. De jury roemde dit initiatief omdat het baanbrekend is helpt bij het kringloopboeren.

De andere genomineerden waren hier het ei- en kipconcept Kipster dat op veel aspecten is verduurzaamd en pas is gerealiseerd, nadat de afzet voor een aantal jaren is geregeld. Ook To Good to Go werd genomineerd. Dit initiatief laat restaurants en winkels voedselrestanten via een app tegen een gereduceerde prijs aan de consument te verkopen.


Vernieuwende verbindingen

Binnen het transitiepad 'Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie' was de award voor het Wroetvarken. Dit is een concept van één ster Beter Leven-varkenshouders met extra criteria voor dierenwelzijn. De jury roemde dit concept omdat het binnen het bereik ligt voor een groot aantal varkenshouders met één ster van het Beter Leven-keurmerk. Daarbij werken de ondernemers achter het concept samen met vaste slagers en blijft het in ontwikkeling.

Hier waren de andere genomineerden supermarktketen Plus, die een langetermijnsamenwerking startte met zestien varkenshouders en dit zelf actief uitdraagt. Ook werd het Livar-varken genomineerd, een drie sterren Beter Leven-concept met meerdere bedrijven, die zelf de afzet van producten aan slagers, restaurants en consumenten in handen heeft. De jury noemde die laatste een sterke keten, die zich goed staande heeft gehouden tijdens de coronacrisis.


Regionale afzet

Jersey-melkveebedrijf De Nieuwenburgt won bij het transitiepad 'Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio'. Dit bedrijf mest de stierkalveren af en het vlees hiervan komt in de eigen winkel. Daarbij wordt gebruikgemaakt van eigen grond en grond van Natuurmonumenten.Hier wordt ook graan geteeld dat deels wordt ingezet als veevoer en ook als brood in de eigen winkel ligt. Verder worden producten afgezet aan regionale zorginstellingen. Volgens de jury een mooi voorbeeld voor andere veehouderijsystemen.

Hier was Smullers een andere genomineerde. Deze fastfoodketen op stations is de eerste restaurantketen die alleen producten verkoopt met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk. Daarbij roeide het tegen de stroom van leveranciers in. Ook Buitengewone Varkens verdiende een nominatie. Dit concept houdt op meer dan twintig plaatsen kleine familiegroepen varkens buiten, waarbij mensen de dagelijkse verzorging op zich nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer