Robot maakt vervelende klus aangenamer

Wanneer er in het bedrijf iets kan worden geautomatiseerd, dan zal Mark Heijligers dat niet nalaten. Hij zet sinds anderhalf jaar een spuitrobot in bij de biggen en in de kraamstal voor het schoonspuiten van de afdelingen.

Robot+maakt+vervelende+klus+aangenamer
© Studiio Van Assendelft

Familie Heijligers-Van Gennip heeft in het Brabantse De Rips een bedrijf met 2.400 SPF-moederdieren. Wekelijks moeten drie kraamafdelingen worden schoongespoten, een afdeling voor gespeende biggen en een opfokfdeling.

Niet het meest aangename werk, maar een spuitrobot biedt in zo'n situatie uitkomst. Heijligers koos voor de Washpower. Een 'simpel apparaat met weinig toeters en bellen en daardoor praktisch geen storingen', is het oordeel.


Speciale nozzles

Het waterverbruik is variabel instelbaar tussen de 10 en 40 liter per minuut. Net als de rijsnelheid van de robot die zowel links- en rechtszijdig kan werken of beide kanten tegelijk meeneemt. Punt van aandacht noemt Heijligers de waterdruk. Genoeg waterdruk op de pomp is dan een voorwaarde, geeft Heijligers aan.

Afhankelijk van de beschikbare druk kunnen andere nozzels op de spuitkop worden gezet. 'Heb je een vlakstraler, dan is het bereik twee meter. Bij ons moet de robot vijf meter het hok in kunnen spuiten. Door de speciale nozzels kan dat.' Over de kwaliteit van het werk is Heijligers tevreden. Er wordt gebruikgemaakt van een inweker waarna de robot de afdeling voor 60 to 80 procent schoon spuit. De afwerking doet een medewerker van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer