FarmTrace neemt VSM Automatisering over

De Amerikaans-Nederlandse tech-startup FarmTrace neemt VSM Automatisering over. Het bedrijf wil verdere stappen in Europa zetten, waarbij binnen ketens de verzamelde data inzichtelijk worden gemaakt voor ketenpartijen en consumenten.

FarmTrace+neemt+VSM+Automatisering+over
© Pixabay

FarmTrace is opgericht door de boerenzoon Chris van den Berg uit het Drentse Fluitenberg. Voor de eerste uitrol haalt het Californische bedrijf 12 miljoen euro groeigeld op. Het neemt nu VSM Automatisering over. Dit is niet alleen het bedrijf achter melkveesoftwarepakket Ruma, maar ook achter de in de geitenwereld bekende Elda ICT & Services.

Met de overname wil FarmTrace starten met het transparant maken van de voedselketen. 'Consumenten weten straks dankzij onze data waar hun voedsel vandaan komt, hoe het is geproduceerd en wat erin zit. Dit moet niet alleen gelden voor de 'happy few' die biologisch voedsel kan betalen, maar voor iedereen', zegt Van den Berg.


Van boer tot bord

Volgens de CEO van FarmTrace hebben supermarktorganisaties zoals Ahold Delhaize en het Amerikaanse Walmart hun ambitie uitgesproken om de keten van boer tot bord inzichtelijk te maken voor hun klanten. Ook zou uit wetenschappelijk onderzoek zijn gebleken dat consumenten voor lokaal geproduceerde dierlijke producten significant meer willen betalen.

Van den Berg verwacht dat consumenten in de toekomst met het scannen van een QR-code op de verpakking zeer gedetailleerde informatie krijgen over een product.


Inzichtelijk

FarmTrace wil de productiegegevens beschikbaar en inzichtelijk maken voor meerdere partijen. Zo wordt de melkproductie, inclusief de gehalten en het antibioticagebruik, op boerderijniveau traceerbaar gemaakt. Ook wil het bedrijf bijvoorbeeld de daadwerkelijk gemeten uitstoot bij het vervoer van de producten verzamelen en beschikbaar stellen. Verder wil FarmTrace gegevens van voerleveranciers, fokkerijorganisaties en zuivelverwerkers verzamelen.

Daarbij maken de melkveehouders gebruik van een aantal uiteenlopende services van FarmTrace, terwijl ze eigenaar blijven van de verzamelde data. Met toestemming van deze melkveehouders gebruikt FarmTrace onder licentie de verzamelde informatie voor verdere verspreiding.


Software en diensten

FarmTrace heeft software geïmplementeerd en voert diensten uit voor 20.000 Europese en Amerikaanse boerderijen, toeleveranciers en verwerkers. De onderneming verwacht dat dit aantal gaat groeien van 30.000 in 2021 naar 100.000 in 2025.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer