LTO hekelt 'snel bouwen' op landbouwgrond

Woningbouw op agrarische grond is geen alternatieve oplossing voor plekken waar binnenstedelijk bouwen door complexe procedures moeilijk is. Dat meldt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. ‘Schuif trage bouwprocedures niet af op boeren’

LTO+hekelt+%27snel+bouwen%27+op+landbouwgrond
© Thierry Schut

Van der Tak reageert daarmee op een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw. EIB stelt dat er 300.000 woningen op landbouwgrond moeten worden gebouwd om de woningschaarste op te lossen. Dat kan met minder obstakels dan bij binnenstedelijk bouwen.


LTO Nederland beaamt de noodzaak voor nieuwe woningen en snellere procedures, maar waarschuwt dat boeren juist meer grond nodig hebben om aan maatschappelijke wensen te voldoen.


Trage vergunningsprocedures

'Het kan niet zo zijn dat trage vergunningsprocedures bij woningbouw op de agrarische sector worden afgeschoven', zegt Van der Tak. 'Boeren en tuinders zijn uitstekend toegerust om naast voedsel en groen ook natuur, biodiversiteit, klimaat en andere wensen van de samenleving te produceren.'

'Daar genieten mensen uit de stad ook van, het is uniek dat je binnen enkele minuten vanuit een wereldstad in het groen staat. Maar om dat vol te houden is meer ruimte voor boeren nodig, in plaats van minder', vervolgt Van der Tak.

'Natuurlijk moeten er ook woningen worden gebouwd. Maar overal maar boerengrond intekenen is niet de oplossing. LTO Nederland pleit in haar Grondvisie voor onderzoek naar nieuwe landwinning. We hebben eeuwen ervaring met inpolderen, de mogelijkheden en kennis zijn er.'


Goed recht en belang

'Als boeren wel grond verkopen dan is dat natuurlijk hun goed recht. Maar in het belang van de agrarische sector, en daarmee van Nederland, moeten we zuiniger omgaan met onze landbouwgrond. Daarom zeggen wij: versnel het inbreiden, met meer woningen in de stad. Dat is ook de plek waar vraag en aanbod het meeste uit het lood zijn, getuige de huizenmarkt die in de grote steden door het dak gaat', constateert Sjaak van der Tak.

LTO wijst in dit verband ook op haar eigen grondvisie waarin juist om meer ruimte voor de landbouw wordt gevraagd. Van der Tak reageerde ook in het tv-programma Nieuwsuur (vanaf minuut 27).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer