Afzet producten via korte ketens in de lift

Het aantal agrarische bedrijven dat zijn producten afzet via een korte keten, is in de periode 2017-2020 met ruim een kwart toegenomen. Dit blijkt uit de monitor Korte ketens van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Afzet+producten+via+korte+ketens+in+de+lift
© Wageningen University en Research

In april 2020 zijn er in Nederland 7.234 primaire agrarische bedrijven die (een deel van de) door hen geproduceerde of bewerkte voedsel- en sierteeltproducten afzetten via een korte keten, dat wil zeggen: direct aan de consument of met één tussenschakel. De totale opbrengst door verkoop via korte ketens op agrarische bedrijven komt op minimaal 1,36 miljard euro over een periode april 2019 tot en met maart 2020.

De bedrijven met een afzet via de korte keten vertegenwoordigen 13,7 procent van alle primaire agrarische bedrijven. Daarvan verkopen 3.401 bedrijven uitsluitend rechtstreeks aan de consument, 2.107 bedrijven alleen via één tussenschakel en 1.726 zowel rechtstreeks als via één tussenschakel.

Het aandeel korteketenbedrijven in het totale aantal bedrijven is het hoogst voor fruitteelt, glastuinbouw en de groep overige tuinbouw. De melkveehouderij heeft het grootste aantal korteketenbedrijven. De aanwezigheid van relatief veel korteketenbedrijven in een bedrijfstype heeft sterk te maken met het feit dat er geen of nauwelijks bewerking nodig is voordat het product aan de eindconsument kan worden verkocht. Dit geldt in sterke mate voor eieren en fruit, maar ook voor meerdere groenten, planten en bloemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer