Teler Patricia Flikweert: 'Korte ketens betekenen betere prijzen'

Jakko en Patricia Flikweert uit Aardenburg zijn vorig gestart met bloemen- en fruitpluktuinen op hun bedrijf. Ze zijn hier erg enthousiast over. Daarnaast houden ze de ketens graag kort door verkoop aan horeca en via boerderijwinkels.

Teler+Patricia+Flikweert%3A+%27Korte+ketens+betekenen+betere+prijzen%27
© eigen foto

Jakko Flikweert werkt al ruim twintig jaar op het aan de Olieweg bij Aardenburg gelegen akkerbouw- en fruitteeltbedrijf, dat voorheen van zijn ouders was. Echtgenote Patricia was nog een tijd parttime werkzaam in de thuis- en kraamzorg, voor ze ook volledig in het boerenbedrijf ging werken. 'Nu ben ik heel blij met mijn keuze', zegt ze lachend. Ze hebben twee dochters, een van 9 en en een van 12 jaar oud.

De akkerbouwtak heeft 30 hectare aan tarwe en suikerbieten, maar fruitteelt vormt de hoofdmoot qua omzet, zegt Jakko Flikweert. Deze teelt is alleen wel veel arbeidsintensiever.

De ondernemers telen 4 hectare appels (Elstar, Jonagold, Wellant) en 25 hectare peren (Conference, Lucas, Doyenné en Sweet Sensation). Jonagold vormt een belangrijke teelt, vanwege de goede afzetmogelijkheid bij de horeca in deze toeristische regio. Het zijn appels met een goede smaak en houdbaarheid en ze zijn geschikt voor verwerking in appeltaarten.

We verkopen via boerderijwinkels, groentewinkels en horeca in de regio

Patricia Flikweert, teler in Aardenburg

Teelten met het PlanetProof-keurmerk heeft Flikweert geprobeerd, maar een meerprijs leverde dat niet op. 'We streven naar een biologisch evenwicht op ons bedrijf. Spuiten doen we wel, maar alleen als dat niet anders kan. We zijn ervan overtuigd dat mensen dat begrijpen, als we het goed uitleggen.'


Zo min mogelijk maaien

Tussen de bomenrijen laten de telers het groen wat hoger groeien, omdat natuurlijke vijanden van plaagdieren daar beter in gedijen. Denk bijvoorbeeld aan oorwormen. 'We maaien zo min mogelijk', stelt Jakko. 'Hooguit zes keer per jaar.'

Sinds enkele jaren hangen overal in de boomgaarden bijenhotels voor wilde bijen. 'Dat zijn zeer goede bestuivers, mogelijks zelfs beter dan de bekende honingbijen. Het idee voor de bijenhotels komt van een man van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), toen die het bedrijf enkele jaren terug eens bezocht', vertelt Patricia Flikweert.


© Jakko en Patricia Flikweert

'We willen een zo natuurlijk mogelijke bedrijfsvoering en namen deel aan het project 'Meer natuur voor pittig fruit' van SLZ. De man van SLZ telde vijftien tot twintig vogelsoorten bij ons. Maar het is voor ons ook een kwestie van interesse', zegt Flikweert. Belangrijke voorwaarde is dat de wilde bijen voldoende voedsel vinden, zolang ze uitvliegen.

'Als de fruitbomen eenmaal in bloesem staan, vinden ze meer dan genoeg nectar. Maar ook buiten die periode moeten bijen voldoende voedsel kunnen vinden', legt Jakko Flikweert uit.


Bloemenstroken met dubbelfunctie

De telers hebben sinds twee jaar een gedeelte van hun perceel ingericht als bloemenstroken met een dubbelfunctie. De wilde bijen vinden hier voldoende voedsel en bezoekers kunnen tegen vergoeding boeketten komen plukken. 'We zaaien alleen maar snijbloemen in', verklaart Patricia Flikweert.

De ondernemers hebben ook een fruitpluktuin ingericht, met frambozen, pruimen, nectarines, perziken en kruisbessen. Zeker met de perziken is het nog even afwachten of die willen aanslaan, laat Jakko Flikweert weten. Bezoekers kunnen zelf bakjes meebrengen en rekenen af naar gewicht. Via de fruit- en bloemenpluktuinen wil het echtpaar bezoekers ook kennis laten maken met het boerenbedrijf.


Ontspannen gezichten

De bloemenpluktuin was vorige zomer voor het eerst geopend. Het liep storm, aldus Patricia Flikweert. 'Mensen konden er eens uit en kwamen tot rust. We zagen allemaal blije, ontspannen gezichten. Sommigen liepen hier uren rond en anderen kwamen speciaal om foto's te maken.'

Dit jaar gaat de bloemenpluktuin half juni open tot en met augustus, op de maandag, woensdag en zaterdag. Flikweert ontwierp zelf een bloemenbon, die mensen door kunnen geven als cadeau. Het bedrijf is daarnaast erg actief op Facebook. 'Sociale media hebben voor ons zeker een meerwaarde', meent de ondernemer. 'Vooral als er iets te melden valt, zoals het maaien van de bloemenpluktuin begin juni.' Het bedrijf heeft ook een uitgebreide website.


Tussenhandel weghalen

Korte ketens lonen ook, is de overtuiging van de fruittelers. Flikweert: 'We houden alles zoveel mogelijk in eigen hand, ook het sorteren. Als je de tussenhandel uitschakelt, merk je dat zeer zeker in je prijzen. Sinds een jaar of vijf laten we vruchtensappen maken van restfruit. Die verkopen we hier in het stalletje bij ons bedrijf, via boerderijwinkels, groentewinkels en aan de regionale horeca.'

De coronapandemie gooide qua afzet vorig jaar uiteraard wel roet in het eten, maar de ondernemers hebben er goede hoop op dat het toerisme in de grensstreek weer op gang komt. Het is belangrijk een band met je klanten op te bouwen, vindt Patricia Flikweert. 'Door de bedrijfsbezoeken en korte ketens gaan mensen zich aan ons bedrijf hechten. Dat zien we terug in de klandizie.'


Afzet zoveel mogelijk in eigen hand

Patricia Flikweert verzorgt enkele keren per week zelf de bezorging van de producten bij boerderijwinkels en horecagelegenheden in West-Zeeuws-Vlaanderen. 'We willen niet verder groeien buiten onze regio', zegt ze. De fruitsappen leveren ze ook niet aan supermarkten. Jakko en Patricia Flikweert willen de afzet het liefst zoveel mogelijk in eigen hand houden. Korte ketens betekenen betere prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer