Nederlands-Duits sensorproject Spectors afgerond

Slimme technologieën als data, sensoren en drones kunnen worden ingezet voor inspectie van natuur, landbouw, meetkunde en schadedetectie. In het project Spectors werkten twintig Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan technologieontwikkeling op dit gebied.

Nederlands%2DDuits+sensorproject+Spectors+afgerond
© Wageningen University en Research

In elf productgroepen werkten zij in samenwerking met kennisinstellingen aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het project liep vanaf 2016 tot 2020. Wageningen Universiteit en Research (WUR) was hierbij betrokken.

Spectors is een afkorting van Sensor Products for Enterprises Creating Technological Opportunities in Remote Sensing. In het project werkten bedrijven in het Nederlands-Duitse grensgebied samen. Dat doen ze aan de ontwikkeling van toepassingen als laser- en radarpositioneringsystemen voor in- en outdoor navigatie, 3D-scanners voor landmeting en drones voor land- en watermanagement.


Marktrijpheid producten en diensten

Binnen Spectors is gekeken naar de marktrijpheid van de producten en diensten. 'Hoewel na verloop van tijd de technologische vooruitgang in veel productontwikkelingen goed zichtbaar werd, was 'de stap naar de markt' voor sommige bedrijven nog niet haalbaar. In overleg met de stuurgroep zijn sommige productideeën stopgezet en andere juist uitgebreid. Die flexibiliteit heeft het project enorm geholpen', zegt Robbert Jan Kooij van het project.

Het Spectors-verslag bevat onder andere praktijkverhalen van deelnemende bedrijven aan beide kanten van de grens. In samenwerking met het team van de WUR nam ook het Nederlandse KnowH2O deel aan het programma. Het bedrijf focuste zich onder andere op droogte. Dat gebeurde door te vliegen met een warmtebeeldcamera en vervolgens data te verzamelen en te gebruiken om verdampingssnelheden en temperaturen van bodem en vegetatie te bepalen.

Gé van den Eertweg, directeur van KnowH2O: 'Met de nieuwe kennis die we in Spectors hebben opgedaan, kunnen we nu ook een project uitvoeren voor Hoogheemraadschap van Rijnland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer