Onderzoekers vergelijken negen bodemsensoren

Wageningen University & Research en Aeres Hogeschool Dronten testen in een vergelijkingsproef in totaal negen verschillende sensoren voor het meten van bodemvocht.

Onderzoekers+vergelijken+negen+bodemsensoren
© foto: Nieuwe Oogst

De proef wordt uitgevoerd op twee aardappelpercelen, waarvan één op een zandgrondperceel in de buurt van het Gelderse Wageningen en één op een kleiperceel van de Schoolboerderij in het Flevolandse Dronten. Verschillende leveranciers van bodemvochtsensoren hebben zich voor het onderzoek aangemeld. Zij leveren elk een sensor die het beste past bij de omstandigheden van de proef.

Vanaf deze week worden op de percelen wekelijks monsters genomen op drie dieptes, variërend van 10 tot 50 centimeter. De metingen van de verschillende sensoren worden vervolgens vergeleken met de referentiewaarden van de grondmonsters. De onderzoekers beoordelen de sensoren daarnaast ook op hun gebruiksgemak.


Handvatten geven

Doel van het onderzoek is om gewastelers meer handvatten te geven bij de keuze van de bodemvochtsensor die het beste bij hun bedrijfssituatie en wensen past. De proef wordt naar verwachting eind augustus afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer