Meelwormenkweker Protifarm wil tweede fabriek

De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wil zijn productie opvoeren. Het bedrijf, dat onlangs werd overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect, is daarbij van plan een tweede fabriek in Nederland te bouwen om de capaciteit uit te breiden.

Meelwormenkweker+Protifarm+wil+tweede+fabriek
© Ruud Verhalle

Directeur Tom Mohrmann van Protifarm kondigt de bouwplannen aan in een interview met De Stentor. Mohrmann ziet dat de vraag naar alternatieve eiwitten stijgt. Die worden verwerkt in tal van producten. 'Wij gebruiken eiwitten uit meelwormen als ingrediënt. Dus niet de meelwormen zelf. Dat vind ik belangrijk om te zeggen, want in Nederland zijn we helemaal niet gewend om insecten te eten.'


Insecten worden gezien als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, zoals die uit vlees. Voor het kweken van meelwormen is namelijk veel minder voedsel en ruimte nodig dan voor het houden van dieren als varkens, runderen en kippen. Zowel Ynsect als Protifarm diende al een aanvraag in bij de Europese voedselwaakhond Efsa om het eigen meelwormproduct goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie.

'Begin mei heeft een meelwormenproducent toestemming gekregen van Efsa. We verwachten dat onze dossiers nu ook snel zullen worden goedgekeurd', zegt Mohrmann hierover in het interview. Tot die tijd werkt het bedrijf met een gedoogvergunning, laat hij weten. Protifarm produceert volgens eerder gemelde cijfers jaarlijks ruim 1.000 ton voedingsingrediënten, maar dat kan fors meer worden als er wordt uitgebreid.


Alternatief

Het bedrijf is volgens de directeur nog op zoek naar nieuwe toepassingen voor ingrediënten uit de meelwormen. Vet uit meelwormen kan een alternatief bieden voor palmolie. Verder is het bedrijf bezig met een ingrediënt voor vleesvervangers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer