Graanopbrengsten+dit+jaar+naar+recordhoogte
Nieuws
© Wim van Vossen

Graanopbrengsten dit jaar naar recordhoogte

Voor diverse graangewassen zijn dit jaar recordopbrengsten gerealiseerd, blijkt uit CBS-cijfers.

Opvallend is dat de bruto-opbrengst voor wintertarwe voor het eerst uitkomt boven de grens van 10 ton per hectare. Het vorige record dateerde van het groeiseizoen 2009 toen de tarweoogst gemiddeld 9,6 ton per hectare bedroeg. De 10,1 ton van dit jaar is 1 ton per hectare meer dan de gemiddelde opbrengst van vorig jaar.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat ook voor zomertarwe (7,7 ton) en wintergerst (9,1 ton) gemiddeld recordproducties zijn bereikt. Voor zomergerst was de oogst gemiddeld 6,3 ton per hectare. In 2013 produceerden de gersttelers 6,9 ton per hectare. Dat is het hoogste gemiddelde tot dusver gemeten.

Overige graansoorten

Voor overige graansoorten zoals rogge (3,7 ton), haver (5,7 ton) en triticale (6,0 ton) noteert het CBS gemiddelde producties. De opbrengsten voor korrelmais (7,3 ton) en snijmais (35,7 ton) zijn lager dan het meerjarig gemiddelde.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer