Graanopbrengsten dit jaar naar recordhoogte

Voor diverse graangewassen zijn dit jaar recordopbrengsten gerealiseerd, blijkt uit CBS-cijfers.

Graanopbrengsten+dit+jaar+naar+recordhoogte
© Wim van Vossen

Opvallend is dat de bruto-opbrengst voor wintertarwe voor het eerst uitkomt boven de grens van 10 ton per hectare. Het vorige record dateerde van het groeiseizoen 2009 toen de tarweoogst gemiddeld 9,6 ton per hectare bedroeg. De 10,1 ton van dit jaar is 1 ton per hectare meer dan de gemiddelde opbrengst van vorig jaar.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat ook voor zomertarwe (7,7 ton) en wintergerst (9,1 ton) gemiddeld recordproducties zijn bereikt. Voor zomergerst was de oogst gemiddeld 6,3 ton per hectare. In 2013 produceerden de gersttelers 6,9 ton per hectare. Dat is het hoogste gemiddelde tot dusver gemeten.

Overige graansoorten

Voor overige graansoorten zoals rogge (3,7 ton), haver (5,7 ton) en triticale (6,0 ton) noteert het CBS gemiddelde producties. De opbrengsten voor korrelmais (7,3 ton) en snijmais (35,7 ton) zijn lager dan het meerjarig gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer