Britse boeren vrezen verliezen door deal met Australië

De Australische National Farmers Federation (NFF) juicht de nieuwe handelsovereenkomst met Groot-Brittannië toe, en spreekt van een 'nieuw begin'. Maar de Britse zuivel en veehouderij vreest door Australische concurrentie inkomensverliezen en vraagt Londen om extra steun. Veel Australische zuivel- en vleesproducten zullen vanaf komend jaar in Britse winkels verkrijgbaar zijn.

Britse+boeren+vrezen+verliezen+door+deal+met+Australi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Het is de eerste handelsovereenkomst die het Verenigd Koninkrijk heeft bereikt na hun afscheid van de Europese Unie. Het verdrag garandeert onmiddellijke tariefvrije, quota-vrije toegang tot de Britse markt voor alle Australische producten, na geleidelijke invoering voor enkele zuivel- en voedselproducten.

Veel Britse bedrijfstakken lijden onder het vertrek uit de Europese Unie. In plaats van de soepele handelsstromen zoals voorheen, zijn er nu handelsbarrières bijgekomen. Maar door het handelsverdrag met de EU hoeven er meestal nog geen invoerheffingen te worden betaald.


Minder strenge eisen

Britse boeren hadden vooraf kritiek omdat hun Australische collega’s zich aan minder strenge milieu- en dierenwelzijnseisen hoeven te houden. De Britse regering zegt dat de Britse boeren voorlopig worden beschermd door een limiet op tariefvrije invoer, met behulp van tariefcontingenten en andere waarborgen.

De invoertarieven op rundvlees worden na 10 jaar volledig afgeschaft, maar Australië krijgt onmiddellijk een jaarlijks belastingvrij contingent van 35.000 ton, dat in gelijke delen oploopt tot 110.000 ton in 10 jaar. Schapenvleestarieven worden na 10 jaar afgeschaft. Tijdens de overgangsperiode krijgt Australië een belastingvrij contingent van 25.000 ton, dat in gelijke delen oploopt tot 75.000 ton in 10 jaar.


Varkensvlees

Er wordt nog geen melding gemaakt van varkensvleestarieven of -quota, waarschijnlijk als gevolg van de relatief kleine hoeveelheden varkensvlees die uit Australië worden geëxporteerd.

Ook in de zuivel krijgen Australische boeren met onmiddellijke ingang beperkte mogelijkheden om nu al afzetmarkten in Groot-Brittannië aan te boren. De melktarieven worden over vijf jaar afgeschaft. Tijdens deze overgangsperiode krijgt Australië toegang tot een belastingvrij contingent voor kaas van 24.000 ton, dat in gelijke delen oploopt tot 48.000 ton in het vijfde jaar. Australische melkveehouders krijgen ook onmiddellijk toegang tot een belastingvrij quotum voor niet-kaaszuivelproducten van 20.000 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer