CO2%2Dvoetafdruk+Britse+varkenssector+40+procent+kleiner
Nieuws
© Twan Wiermans

CO2-voetafdruk Britse varkenssector 40 procent kleiner

De Britse varkenssector heeft de CO2-uitstoot de afgelopen twintig jaar met 40 procent laten dalen. Dit wordt geconcludeerd in een studie van het Instituut voor Wereldwijde Voedselzekerheid van de Belfast Universiteit.

De CO2-uitstoot van varkensvlees is al relatief laag. Maar omdat dit het meest gegeten vlees ter wereld is, heeft het verminderen van de uitstoot toch veel invloed op de totale wereldwijde CO2-voetafdruk. Die werd in 2013 geschat op circa 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

In Groot-Brittannië is de CO2-uitstoot van de varkenssector inmiddels al wel gedaald. Met 40 procent in de afgelopen twintig jaar. Dat komt voor een groot deel door de aanpak rondom voeders. Denk met name aan het vervangen van in Zuid-Amerika geproduceerde soja door lokale producten als raapzaad- en zonnebloemschroot.

Daarnaast heeft de vooruitgang in de fokkerij een positief effect op de CO2-voetafdruk. Door de selectie op vleesvarkens met een hogere groei, meer vlees en minder spek kan de uitstoot met wel 20 procent dalen.

In Nederland ligt de CO2-voetafdruk van varkens al op een laag niveau. Die is met 5 CO2-equivalenten lager dan van een eiwitrijk product als tofu.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer