Ophokplicht in vijf regio's opgeheven

De ophokplicht voor pluimvee wordt op in de nacht van vrijdag op zaterdag 19 juni in vijf regio's in het oosten en zuiden van Nederland opgeheven. Voor de andere 15 compartimenten waarin Nederland is ingedeeld worden de risico's op vogelgriep nog te hoog geacht.

Ophokplicht+in+vijf+regio%27s+opgeheven
© Niek Stam

De ophokplicht voor alle commercieel gehouden pluimvee en de afschermplicht voor hobby-plluimvee geldt sinds 22 oktober 2020 voor heel Nederland. Het vogelgriepseizoen is dit jaar bijzonder lang. De ophokplicht duurt hierdoor al bijna 8 maanden. Dit heeft veel gevolgen voor het welzijn van pluimvee dat normaal gesproken een buitenuitloop heeft. Daarnaast heeft de lange ophokplicht gevolgen voor de houders van deze vrije-uitloopkippen. De geproduceerde eieren zijn afgewaardeerd tot scharreleieren en de solidaritetstoeslag die hiervoor geldt is niet overal gelijk en onvoldoende voor de hogere kosten.
Daarnaast loopt de afzet van vrije-uitloopeiren in buurlanden terug en dreigt Nederland een marktaandeel te verliezen. De pluimveeorganisaties dringen dan ook al een tijd aan op het regionaal opheffen van de ophokplicht.

Aan die oproep is nu gehoor gegeven door demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op basis van het nieuwste advies van de deskundigengroep heeft ze besloten om de ophokplicht in enkele regio's in te trekken. Daartoe is Nederland in 20 regio's ingedeeld. Dit zijn dezelfde regio's als die in 2018 werden gebruikt waarbij de ophokplicht regionaal werd ingetrokken.

In vijf regio's is nu het risico op besmetting met vogelgriep al enige tijd laag genoeg om de ophokplicht in te trekken. Die regio's liggen in het oostelijk deel van Overijssel en Gelderland, in Midden en Oost-Brabant en in Zuid-Limburg. In deze regio's liggen 81 bedrijven met uitloop van de in totaal 443 bedrijven met uitloop in Nederland. Dit zijn 52 vrije-uitloop bedrijven en 29 biologische bedrijven.

In de andere regio's is het risico op vogelgriep volgens de deskundigengroep nog te hoog om de ophokplicht te kunnen intrekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer