GroentenFruit Huis: strengere fytosanitaire eis remt handel

De aanscherping van de Europese fytosanitaire eisen vormen een bedreiging voor de draaischijffunctie van Nederland bij de handel in groente en fruit, stelt GroentenFruit Huis.

GroentenFruit+Huis%3A+strengere+fytosanitaire+eis+remt+handel
© Nieuwe Oogst

Brussel heeft door de nieuwe Plantgezondheids- en Controleverordeningen meer bevoegdheden op fytosanitair gebied. De Europese Commissie kan bijvoorbeeld preventief grenzen sluiten voor import van producten als risico's worden vermoed, meldt GroentenFruit Huis in het jaarverslag 2020 dat deze week is gepubliceerd. De strengere eisen bemoeilijken de handel.

De verordeningen zijn in december 2019 ingegaan. Brussel wil zo beter in staat zijn maatregelen te nemen bij een vondst van schadelijke organismen. De traceerbaarheid van plantaardige producten in de keten is er door toegenomen.


Herziening handelsbeleid

Ook over de aangekondigde herziening van het Europese handelsbeleid maakt de koepelorganisatie van handelaren in groente en fruit zich zorgen. GroentenFruit Huis dringt in Brussel aan op wederzijds belang bij import en export en een wetenschappelijk beleid voor voedselveiligheid en fytosanitair, en wijst op de invloed van politieke conflicten op de handel.

Nederland exporteerde vorig jaar voor 13 miljard euro aan verse groente en fruit. De importwaarde lag op 9 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer