Corona stuwt groenteconsumptie in Duitsland

Duitse consumenten hebben vorig jaar door corona 14 procent meer verse groenten gekocht dan in het voorgaande jaar, meldt GroentenFruit Huis.

Corona+stuwt+groenteconsumptie+in+Duitsland
© Bejo

Het sluiten van restaurants en bedrijfskantines had grote gevolgen in de Bondsrepubliek. Ruim 20 procent van de Duitse groenteconsumptie vond voor de uitbraak van het virus buitenshuis plaats. Rond Pasen en Kerstmis stegen de huishoudelijke aankopen het meest. Vooral de verkoop van ui (plus 19 procent), kastanjechampignon (plus 28 procent) en aubergine (plus 33 procent) zat het afgelopen jaar in de lift.

Tomaat is met een grote voorsprong op peen en komkommer de meest gekochte groente in Duitsland. Het gekochte volume was in 2020 ruim 10 procent hoger dan in 2019. Inmiddels bestaat 45 procent van de gekochte tomaten uit kleine tomaten, zoals cherry-, snack- en cocktailtomaten. In geldwaarde uitgedrukt gaat het om 62 procent. Ook komkommer en paprika gingen vorig jaar vaker over de toonbank.


Duurder fruit

Duitse huishoudens kochten ook meer vers fruit, met een stijging van 4 procent. De prijs van fruit was gemiddeld 12 procent hoger dan in 2019. Vooral avocado, mango en blauwe bes winnen terrein, ahoewel appel de meest verkochte fruitsoort blijft, op de voet gevolgd door banaan.

Volgens het Duitse marktbureau AMI in Bonn hebben supermarkten meer met vers fruit gestunt in 2020, hoewel de toename van het aantal reclame-uitingen (1 procent) niet zo groot was als verwacht. Grutters hebben vooral aan het begin van de coronacrisis, toen het publiek aan het hamsteren sloeg, minder reclameacties met fruit gevoerd. De meeste acties waren met appels en druiven.


Grotere export

Ongeveer 37 procent van de Nederlandse groente- en fruitexport gaat naar de Bondsrepubliek. In 2020 steeg de afzet naar Duitsland met 9 procent tot een totaalbedrag van 4,8 miljard euro. Vooral de verkoop van paprika, komkommer, avocado, appel en peer nam toe.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer