Veevervoer bij zomerhitte leidt niet tot veel problemen

De regels voor het vervoeren van dieren tijdens extreme zomerhitte worden in het algemeen goed gevolgd. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Veevervoer+bij+zomerhitte+leidt+niet+tot+veel+problemen
© Dirk Hol

Als de buitentemperatuur gemiddeld hoger is dan 27 graden Celsius, treedt het Nationaal Plan veetransport bij extreme temperaturen in werking. De afgelopen hitteperiode bleek bij controles op slachthuizen dat deze waren voorbereid op het extreme weer, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vast.

Naast de mogelijkheid om onder de schaduw van een afdak te wachten, hadden veel slachthuizen ventilatoren en vernevelingsinstallaties geïnstalleerd of andere technische aanpassingen uitgevoerd om de temperatuur te verlagen. Ook hadden veel slachthuizen slachttijden aangepast, zodat er tijdens de heetste uren geen dieren hoefden te worden aangevoerd.


35 graden Celsius

Ook bij buitentemperaturen hoger dan 35 graden Celsius heeft de NVWA bij controles op slachthuizen en verzamelcentra niet hoeven optreden tegen het vervoeren van dieren, meldt Schouten. 'Er is nergens door de NVWA geconstateerd dat er diertransporten plaats hebben gevonden bij temperaturen boven de 35 graden.'


In zestien gevallen is wel vastgesteld dat er ondanks de genomen maatregelen bij aanvoer op het slachthuis sprake was van onacceptabele hittestress. Dat heeft in enkele gevallen tot interventies van de NVWA geleid.


Afstemming

Als het Nationaal Plan veevervoer bij extreme temperaturen in werking treedt, geeft de NVWA prioriteit aan inspectie van veetransporten. 'In de bespreking van de ervaringen gedurende deze zomer met de betrokken partijen bij het Nationaal plan onderschreven alle partijen het geschetste beeld. Er werd geen aanleiding gezien om het Nationaal plan drastisch te herzien', schrijft Schouten. Wel is nog betere afstemming nodig over welke gegevensbron wordt gebruikt bij het voorspellen en vaststellen van de buitentemperatuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer