Van Hall Larenstein en De Marke gaan samenwerken

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) is een samenwerking aangegaan met agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo. Studenten en onderzoekers gaan samen regionale landbouwvraagstukken oppakken.

Van+Hall+Larenstein+en+De+Marke+gaan+samenwerken
© Hogeschool Van Hall Larenstein

Een delegatie van de hogeschool bracht afgelopen week samen met het AOC Zone.college een bezoek aan de proefboerderij van De Marke. De organisaties willen bijdragen aan transitievraagstukken van de landbouw in de Achterhoek door regionaal de krachten van bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek te bundelen.

Het lectoraat 'Gebiedsgerichte transities naar kringlooplandbouw' van lector Rik Eweg start een onderzoek naar de agrosector. Daarbij staat de vraag centraal hoe deze sector, met behoud van het verdienvermogen, zijn milieu-impact sterk kan verminderen en de biodiversiteit kan vergroten.


Multidisciplinaire aanpak

'De complexiteit van de situatie in de landbouw vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Hierbij kunnen studenten van verschillende opleidingen, op verschillende niveaus en uit verschillende landen hun eigen bijdrage leveren', zegt Ben Rankenberg, docent en onderzoeker bij HVHL.

'Dit kunnen wij direct in het bestaande projectonderwijs opnemen. Studenten moeten kunnen leren van onderzoek en hun steentje kunnen bijdragen aan de uitvoering ervan. Maar ze moeten ook richting kunnen geven aan het onderzoek.'


Belangrijke rol voor De Marke

De samenwerking blijft niet beperkt tot het ene lectoraat. Ook op langere termijn gaat de hogeschool zich actief inzetten voor maatschappelijke thema's in de regio en daarbij het praktijkgericht onderzoek en onderwijs versterken. 'Het prachtige netwerk en de faciliteiten van De Marke gaan hierbij een belangrijke rol spelen', stelt voorzitter Jan van Iersel van het College van Bestuur van Van Hall Larenstein.

Directeur Jaap Gielen van De Marke geeft aan dat de diversiteit aan opleidingen van de hogeschool garantstaat voor een verrijking aan inzichten en innovatief vermogen binnen de sector. 'Het bezoek heeft aangetoond dat er interesse is om te gaan ontdekken hoe we elkaar, samen met het bedrijfsleven en andere kennispartners, kunnen gaan versterken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer