Tweede snede 'zo dicht als een gazonmat'

Op veel plekken in het zuiden van het land ging deze week de tweede snede de kuil in. Over het algemeen een zware snede, met drogestofopbrengsten die de opbrengsten van de eerste benaderen.

Tweede+snede+%27zo+dicht+als+een+gazonmat%27
© Studio Van Assendelft

'De kuil komt nu al boven de muren uit. Vorig jaar was dat pas het geval na de derde snede', beaamt melkveehouder Daan Derix uit het Gelderse Groesbeek de goede grasopbrengst na de tweede maaibeurt. De loonwerker ging woensdag aan de slag met het hakselen. Maar de planning liep door een kapotte hakselaar ietwat in de soep. 'Gelukkig konden we dezelfde middag nog aan de slag met inkuilen', zegt hij. 'Om zeven uur 's avonds zat het erin en zat het zijl erop.'

Het gehakselde gras is volgens de melkveehouder beter ingedroogd dan zijn voorganger. Hij schat in dat deze snede wat betreft opbrengst de eerste benadert. 'Ik schat zo'n 4 ton droge stof per hectare. De eerste snede zat op 4,5 tot 5 ton.'


Vruchten afgeworpen

Onder meer ander graslandbeheer en een bemestingsplan, om de zuurgraad in de bodem op orde te houden, hebben volgens Derix hun vruchten afgeworpen. 'Op advies van Barenbrug hebben we in het najaar geëgd en het afgelopen jaar ook beregend. Daardoor is de zode goed op orde. Hij staat haast zo dicht als een gazonmat.'

De kuil van Derix is met een breedte van 12 meter, een hoogte van 2 meter en lengte van 40 meter geen kleintje. 'Ik had erop gegokt dat er drie snedes gras in zouden kunnen, maar gelukkig heb ik nog een kuil van dezelfde grootte. En dan nog drie kleinere. Daar kunnen de volgende snedes in.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer