POV%3A+samenwerken+in+onderzoeksagenda+leidt+tot+resultaat
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: samenwerken in onderzoeksagenda leidt tot resultaat

Door intensief met verschillende partners in de varkensketen samen te werken, is vooruitgang geboekt op antibioticareductie, houden van varkens met lange staarten, bigvitaliteit en niet of verdoofd castreren. Dat blijkt uit de resultaten van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij 2017- 2020, die Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) 9 juni presenteerde.

'Ik ben trots op de opzet, de uitvoering en de resultaten vanuit de onderzoeksagenda varkenshouderij in de afgelopen jaren. Hiermee hebben we als keten laten zien samen de schouders te zetten onder verdere verduurzaming van de sector en het continu verbeteren op maatschappelijke thema’s. De Nederlandse varkenshouderij is toonaangevend en dat willen wij graag blijven', zegt voorzitter Linda Janssen van de POV.


Vervolgstappen

De rapportage schetst naast de resultaten die van 2017 tot en met 2020 werden gehaald, ook waar de komende vier jaar aan gewerkt gaat worden als het gaat om antibioticareductie, intacte staarten, bigvitaliteit en niet of verdoofd castreren. Zo moet het werk van welzijnscoaches bijdragen aan het optimaliseren van dierenwelzijn en het verminderen van bijtgedrag in de stal.

Ook werkt de onderzoeksagenda aan een bigvitaliteitsindex om de vitaliteit beter meetbaar te maken. Dit kengetal maakt het mogelijk dat varkenshouders de prestaties van hun bedrijven te vergelijken met die van andere bedrijven. Met behulp van de checklist en protocollen kunnen vervolgens succesfactoren en eventuele verbeterpunten in kaart gebracht worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer