Saldo-adviseur Bekker: 'Vleesvarken lichter leveren niet aantrekkelijk'

Lichter afleveren is voor vleesvarkenshouders economisch niet aantrekkelijk. Ook bij stijgende voerprijzen niet, concludeert Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij. Dat doet hij op basis van uitgevoerde berekeningen.

Saldo%2Dadviseur+Bekker%3A+%27Vleesvarken+lichter+leveren+niet+aantrekkelijk%27
© Twan Wiermans

De voerprijzen stijgen en dat roept de vraag op of het voor vleesvarkenshouders interessant is om hun dieren wat lichter te leveren. Dat is niet het geval, stelt Bekker. De hoogte van de voerprijs heeft heel veel invloed op de voerwinst, maar niet op het ideale geslachte gewicht. De biggenprijs is daarin veel belangrijker en die is momenteel relatief hoog.

Bekker schetst de drie belangrijkste kengetallen die op de strategie van de vleesvarkenshouder invloed hebben. Dat zijn de biggenprijs, de voerkosten en de opbrengstprijs. Deze drie kengetallen hebben een onderlinge samenhang en zijn tot op zekere hoogte uitwisselbaar. Bij lichter afleveren is op jaarbasis minder voer nodig. Op jaarbasis wordt per plaats ook iets meer kilo vlees geleverd en de opbrengstprijs stijgt meestal iets vanwege minder gewichtskorting.

Als bijkomend voordeel van lichter leveren, noemt Bekker de kleinere mestproductie. Daar staan nadelen tegenover. Wanneer er lichter wordt afgeleverd, moeten er op jaarbasis meer biggen worden gekocht. Bij het hanteren van een gelijke afleverstrategie zal ook de bezettingsgraad van de stal wat lager zijn.


Negatief effect

Bekker maakte berekeningen met de gemiddelden van de biggen-, vleesvarkens- en voerprijs over heel 2020 en met de prijzen zoals die momenteel ongeveer gelden. Bij 3 kilo lichter afleveren van de vleesvarkens komt hij in beide situaties uit op een negatief effect op de voerwinst per vleesvarkensplaats. Dat nadeel bedraagt respectievelijk 2,11 euro en 2,55 euro.

Meer informatie is te vinden in de berekening op de website van de Producentenorganisatie Varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer