Onderzoek naar verzekerbaar houden van pluimvee- en varkensbedrijven

Het verzekeren van met name pluimvee- en varkensbedrijven is de afgelopen tijd lastiger en duurder geworden. Een onderzoek naar het verzekerbaar houden van varkensbedrijven was al opgestart door LTO Verzekeringen. Inmiddels loopt dit ook voor pluimveebedrijven. Hiertoe is het nodig dat bedrijven hun anonieme gegevens insturen.

Onderzoek+naar+verzekerbaar+houden+van+pluimvee%2D+en+varkensbedrijven
© VidiPhoto

De vakgroep pluimvee van NOP/LTO heeft enkele weken geleden het verzoek tot een zoektocht naar de verzekerbaarheid van de bedrijven neergelegd bij LTO Verzekeringen, samen met de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

'Doel hiervan is dat meerdere verzekeraars overblijven die pluimveebedrijven willen verzekeren tegen een aanvaardbare premie', stelt Benjamin Overkleeft van LTO Verzekeringen. 'Datzelfde geldt voor varkensbedrijven. En ook voor bedrijven met bijvoorbeeld geiten of vleeskalveren zouden we zo'n onderzoek kunnen uitvoeren.'


Flinke premiestijging

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) kwam eind vorig jaar al bij LTO Verzekeringen terecht met de vraag om varkensbedrijven verzekerbaar te houden. Dat kwam door een flinke premiestijging van de verzekeraars. Aanleiding waren onder meer de (naar verhouding) vele branden in 2019, aldus Overkleeft. 'Daarnaast wordt het verzekeren bemoeilijkt door bijvoorbeeld asbest en grote zonnepaneleninstallaties op bedrijven. De verzekerde som van bedrijven is dan soms erg hoog.'

Naar aanleiding van de vraag van de POV heeft LTO Verzekeringen goed naar de markt gekeken. 'De eerste reactie hierop is dat het verzekeren haalbaar is tegen een aanvaardbare premie', zegt Overkleeft. 'Een van de mogelijkheden is het samenstellen van pakketten van meerdere bedrijven. Om dat goed voor elkaar te krijgen, hebben we veel data nodig over de premie en de schadelast van de afgelopen jaren. Varkenshouders hebben ons deze gegevens in groten getale anoniem toegestuurd.'

Een andere mogelijkheid is om verzekeraar Markel International erbij te betrekken, al dan niet in een combinatie. Zo ontstaat er een grote tekencapaciteit, door de verdeling van de bedrijven over meerdere partijen. Dat betekent dat grotere risico's verzekerbaar blijven.


Brief aan pluimveehouders

Pluimveehouders hebben inmiddels ook een brief gekregen met de vraag om de gegevens van de afgelopen jaren anoniem op te sturen. Ook daarmee gaat LTO verzekeringen dan aan de slag.

'Doel is dat iedere verzekeraar de mogelijkheid blijft bieden pluimvee- en varkensbedrijven te verzekeren', stelt Overkleeft. 'Het is geen actie voor een jaar, maar echt voor de langere termijn. Zodat het verzekeren van alle bedrijven die aan de basale regels voldoen mogelijk blijft tegen een aanvaardbare premie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer