5 vragen over marktclusters die POV gaat inrichten

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil de positie van de varkenshouder in de keten versterken. De informatiepositie van haar leden verbeterde in 2020 al toen ze een productiemonitor en prijsindex inrichtte. En sinds kort zijn de eerste marktclusters actief.

5+vragen+over+marktclusters+die+POV+gaat+inrichten
© Henk Riswick

Hoeveel varkens worden jaarlijks in Nederland geslacht?

In Nederland slachten vier slachterijen 90 procent van de varkens. Daarvan is Vion met ruwweg de helft van het aantal slachtingen de grootste. De drie andere grotere spelers zijn Westfort, Compaxo en Van Rooi Meat. In totaal slachten zij zo'n 15,9 miljoen varkens. Van de varkens die hier worden geslacht blijft 35 procent op de Nederlandse markt, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research.


Hoeveel varkens zitten in een concept?

Exacte aantallen zijn niet bekend, maar een ruwe rekensom leert dat het al gauw om 6 miljoen varkens gaat. De helft daarvan valt onder het Beter Leven Keurmerk. Daaronder vallen enkele concepten met een plus, zoals 'Beter voor varken, natuur en boer' van Albert Heijn, de Good Farming Star-varkenshouders die leveren aan Plus, 'Varken op z'n best' van de Van Loon Group en de Groene Weg.

Andere belangrijke concepten zijn Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) met ongeveer 1,2 miljoen varkens. Jaarlijks zijn er ook 1,3 miljoen varkens die vallen onder de Britse welfare-productie.


Hoeveel marktclusters richtte de POV op?

Via een marktcluster worden de varkenshouders die leveren binnen een keten bij elkaar gebracht en kunnen ze worden geholpen bij hun onderhandelingspositie. Er zijn inmiddels twee clusters actief: een rond 'Varken op z'n Best' en een rond KDV. Het eerste werd gevormd omdat varkenshouders geen goed gevoel hadden bij de overeenkomst die werd geboden.

Het grootste thema voor het tweede marktcluster is het eigenaarschap en gebruik van data. Via de gechipte varkens verzamelen KDV en slachterij Westfort een schat aan data. Daar is de vraag actueel wie er wat heeft aan de data, wat ze opleveren en van wie ze zijn.


Naar hoeveel marktclusters streeft de POV?

Het streven van de POV is om binnen elk ketenconcept een marktcluster te vormen. In de tweede helft van 2021 moeten die marktclusters operationeel zijn. De POV wil verder nog geen namen noemen. Het inrichten van de clusters kost veel tijd en de volgorde van oppakken wordt bepaald door de urgentie.

Plusminus driehonderd varkenshouders hebben zich al gemeld voor een marktcluster en dat aantal neemt nog elke dag toe.


Hoe wordt op de marktclusters gereageerd?

De reacties uit de periferie zijn wisselend. Van heel positief tot heel negatief. Varkenshouders reageren enthousiast, laat POV-voorzitter Linda Janssen weten. Instrumenten als de productiemonitor, prijsindex en marktclusters zijn nodig om de positie van varkenshouders in de keten te versterken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer