Onderzoek naar teelt zouttolerant pootgoed bij dubbele dijk Bierum

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben vrijdagmiddag zouttolerant pootgoed gepoot bij de dubbele dijk in het Groningse Bierum, op steenworpafstand van de Eemshaven. Met de zes verschillende rassen, afkomstig van handelshuis HZPC, voeren zij een pilot uit hoe gewassen reageren op de arme, zilte bodem.

Onderzoek+naar+teelt+zouttolerant+pootgoed+bij+dubbele+dijk+Bierum
© Tienke Wouda

Naast de zeedijk in Bierum werd in 2019 en 2020 een tweede dijk aangelegd. Deze is gemaakt van afgeschoven teeltaarde. De grond tussen de dijken is daardoor schraal, zilt en heeft een matige structuur. Plantenfysioloog Jan Henk Venema van Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de bodem er 'over twintig tot dertig jaar door verzilting en droogte zo uit ziet. Dat maakt de dubbele dijk interessant proefgebied voor de landbouw.'

De onderzoekers kijken welke schimmels en bacteriën in de bodem zitten en hoe ze de bodem kunnen verbeteren met een wisselteelt. Om meer stikstof en organische stof in de bodem te krijgen en de structuur te verbeteren worden peulvruchten en groenbemesters Japanse haver en grasklaver ingezaaid. Ze hopen hiermee 'de stress van het zout' op te heffen.

'We zijn benieuwd welke aardappelrassen gaan aanslaan en welke niet. Belangrijk is ook het antwoord op de vraag waarom het ene ras meer zout kan verdragen dan het andere. Die kennis is interessant voor aardappelveredelaars als HZPC, waarmee we samenwerken. Zo kunnen de beste rassen geselecteerd worden voor de export. De exportgebieden van Gronings pootgoed krijgen immers ook steeds meer te maken met verzilting', zegt Venema.


Hendriks Reuzen

Studenten van Van Hall Larenstein zaaiden drie oud-Groningse bonenrassen in, Groninger strogele, Hendriks Reuzen en Bonties. In een kas voerden ze eerder al onderzoek uit hoe bonen reageren op zout door deze bonen meerdere keren zout toe te voegen.

'Het gaat om bonensoorten die van oudsher in deze streek voorkomen. We onderzoeken of deze bonen ook onder zilte omstandigheden willen groeien', geeft Bouwe Ruiter van het bedrijf Landbouwe aan met wie de studenten samenwerken. In Noord-Holland wordt de strogele boon verbouwd, volgens Ruiter is de opbrengst daar van 1.200 kilo per hectare 'redelijk goed'. Onderzocht wordt of studenten van de bonen 'borrelbonen' kunnen maken.


Vanuit boeren uit de omgeving was geen animo om met proeven te beginnen. Ook een oproep van de provincie Groningen leverde weinig op. Meerdere boeren in het gebied zijn tegen de pilot. Volgens hen is er al genoeg goede landbouwgrond 'naar de knoppen' gegaan. 'We gaan geen goede landbouwgrond verzilten', reageerden ze eerder.


Sloot verzilt

Volgens Albert Westerdijk, tweedejaarsstudent akkerbouw en tuinbouw aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden en zoon van een akkerbouwer in het Groningse Startenhuizen, is het belangrijk om rekening te houden met verzilting in de toekomstige bedrijfsvoering. 'We krijgen steeds meer te maken met zout. De sloot bij ons verzilt ook. Ik vind het heel mooi dat ik aan dit soort experimenten kan meewerken.'

Met de dubbele dijk willen waterschap Noorderzijlvest en provincie Groningen ervaringen opdoen met een nieuwe, klimaatbestendige vorm van dijkversterking, landbouwinnovatie stimuleren en de waterkwaliteit van de Eems-Dollard verbeteren.

Half mei kwam via actualiteitenprogramma Nieuwsuur naar buiten dat provincie Groningen de gronden voor de dubbele dijk pacht van agrarisch bedrijf Bakker Bierum voor 26 jaar. Hiervoor zou 8 miljoen euro zijn betaald. Dat leidde tot vragen van Statenleden. Volgens hen was de provincie goedkoper uit geweest als ze de grond had gekocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer