Groningen zoekt boeren voor zilte landbouw

Provincie Groningen zoekt voor het pilotproject c twee of drie ondernemers die aan de slag willen met zilte landbouw en mariene aquacultuur, bijvoorbeeld het telen van schaal- en schelpdieren en waterplanten. Het gaat om een gebied van ongeveer 28 hectare.

Met het pilotproject wil de provincie onderzoeken of in het gebied tussen twee dijken rendabele zilte teelten ontwikkeld kunnen worden. Tussen beide dijken is circa 8 hectare bestemd voor zilte teelt (droge gronden) en ongeveer 20 hectare voor aquacultuur.

De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl van 12 kilometer lang wordt versterkt om de veiligheid van de inwoners van Groningen te garanderen, geeft de provincie aan.

Innovatieve dijk

Provincie Groningen heeft samen met het waterschap Noorderzijlvest een nieuwe, innovatieve dijk ontwikkeld: de Dubbele Dijk. Bij Bierum komt over een lengte van ongeveer 2,5 kilometer een tweede dijk achter de zeedijk.

Tussen beide dijken wordt getijdewater ingelaten. Het zuidelijke deel van dit gebied is bedoeld voor slibinvang en natuurontwikkeling, het noordelijke gedeelte wordt met deze aanbesteding beschikbaar gesteld voor de teelt van zilte landbouw en aquacultuur. Zo ontstaat er een gebied met een veilige dijk, dat tegelijkertijd goed is voor de natuur, landbouw en recreatie. Dit geeft de provincie aan.

Meerdere boeren in het gebied zijn tegen de pilot. Volgens hen is er al genoeg goede landbouwgrond 'naar de knoppen' gegaan. 'We gaan geen goede landbouwgrond verzilten', reageerden ze eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer