5.000 Bangladese boeren in zilte teelt door Hollandse innovatie

In de strijd tegen het verlies van vruchtbare landbouwgronden in de verzilte kustgebieden van Bangladesh, maken steeds meer boeren gebruik van zilte landbouw.

5%2E000+Bangladese+boeren+in+zilte+teelt+door+Hollandse+innovatie
© Saline Farming

Hierdoor staan groenten vaker op het dagelijkse menu van bewoners in de kustgebieden en hebben boeren weer bestaansrecht. Lokale boeren beschouwden de verzilte grond eerder als nutteloos.

Inmiddels kunnen zo’n 5.000 boeren inkomen genereren van 200 landbouwvelden die eerder als verloren werden gezien, blijkt uit een tussentijdse evaluatie van ICCO’s project ‘De Zoutoplossing’.

Texel

Het project heeft een Nederlands tintje omdat de ontwikkelingsorganisatie samenwerkt met Zilt Proefbedrijf Texel in het introduceren van zouttolerante gewassen. Op die manier wordt onbruikbare grond weer productief voor boeren.

Het project wordt tevens mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het project van de ngo heeft boeren er inmiddels van overtuigd dat ze toch groenten kunnen verbouwen op ‘slechte’ gronden.

Groenteconsumptie

Niet alleen zijn deze velden nu economisch rendabel, ze dragen ook bij aan de volksgezondheid. De groenteconsumptie onder de doelgroep is gestegen van 26 naar 74 procent.

Er is nu meer groente daadwerkelijk beschikbaar, en er zijn trainingen gegeven over het belang van groenten voor de gezondheid. De schaarste van zoetwaterbronnen voor irrigatie blijft ook volgend jaar een uitdaging, net als het aantal beschikbare zaden, stelt ICCO.

Opschaling markt

In Bangladesh zijn zaden nog moeilijk te verkrijgen en levering vanuit het buitenland kost veel tijd. Een andere uitdaging is dat door de kleinschalige productie opkopers nog niet geïnteresseerd zijn voor de markt.

Om te zorgen dat het project voort kan blijven bestaan na afloop van de financiering van de Postcode Loterij, focust ICCO in het komende jaar daarom op de koppeling aan de markt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer