Vrees voor volgende milieucrisis na stikstof

In de Tweede Kamer bestaat de vrees dat na de stikstof de economie opnieuw op slot moet, omdat doelen voor de waterkwaliteit voor 2027 niet worden gehaald. Die afspraken over de kwaliteit van het Nederlandse water zijn vastgelegd in Kaderrichtlijn Water.

Vrees+voor+volgende+milieucrisis+na+stikstof
© Dirk Hol

Onder meer D66, GroenLinks en de SP zijn bang dat de strengere waterdoelen van 2027 niet worden gehaald en dat de rechter gaat ingrijpen. Dan worden bijvoorbeeld boetes opgelegd of wordt mogelijk de woningbouw weer aan banden gelegd.


Kaderrichtlijn Water is onder meer gericht op het tegengaan van watervervuiling en verdroging. Nederland werd vorig jaar geteisterd door grootschalige verdroging. De Tweede Kamer vergaderde dinsdagavond over de vorderingen die Nederland hierin maakt.


Politieke moed

Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vergt het 'politieke moed' om die afspraken na te leven. 'Anders zet de rechter het land op slot.' Volgens Laura Bromet (GroenLinks) is er 'alle reden om aan de slag te gaan. We hebben bij stikstof gezien wat er gebeurt als je de afspraken niet nakomt.'

SP'er Sandra Beckerman noemt het jaar 2027 een 'ultieme deadline'. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil een Nationaal Waterakkoord, waarin afspraken worden gemaakt met 'alle spelers van de sector' om de kwaliteit en kwantiteit van water te borgen.


Somber beeld nuanceren

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zei tijdens een debat in de Tweede Kamer dat ze 'het heel sombere beeld wil nuanceren' en dat de waterkwaliteit in het algemeen verbetert. Zo komen de doelen in delen van het land 'echt in zicht'.

Wel zijn er verslechteringen in sommige regio's. Dat komt onder meer door de steeds drogere en hetere zomers, maar ook door meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt en in het water terechtkomen. Daardoor is het halen van de doelen in bijvoorbeeld de Maasstroomregio 'een grote uitdaging'.


Meststoffen en droogte

Volgens de minister is er veel overleg over bijvoorbeeld meststoffen en het tegengaan van droogte in onder meer hoge zandgebieden. In 2024 is er een tussentijds onderzoek, om te kijken of Nederland op de goede weg zit. Bovendien zijn eind dit jaar de juridische gevolgen voor het al dan niet halen van de richtlijnen in kaart gebracht, aldus Van Nieuwenhuizen.

Haar collega Carola Schouten (LNV) sorteert met de voorstellen die zij heeft gedaan voor een nieuw mestbeleid al voor op de waterdoelen die voor 2027 zijn gesteld. De bewindsvrouw houdt daarin onder meer de optie open om in te grijpen in de teeltplannen op zand- en lössgronden. Ze stelt onder meer het verbouwen van uitspoelingsgevoelige gewassen daar ter discussie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer